MAN - Vaihtoautot

Hyötyajoneuvovalmistaja MAN Truck & Bus saavutti merkittävän kasvun yksikkömyynnissä kaikilla tuotealueilla tilikaudella 2023. Yhteensä yhtiö toimitti asiakkailleen noin 116 000 ajoneuvoa, mikä on 37 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Lisäksi myytiin 11 600 moottoria.

Friedrich Baumann, MAN Truck & Bus SE:n myynti- ja asiakasratkaisujohtaja, on vaikuttunut: "Erittäin haastavien vuosien jälkeen olemme palanneet menestyksen tielle. Pystyimme keräämään pisteitä innovatiivisella tuotevalikoimallamme ja asiakas- suuntautuneita palveluita, mikä on yksi syy siihen, miksi tilikausi 2023 toi meille joissain tapauksissa ennätysmyyntiä. Vahvan tiimityön ansiosta pystyimme vastaamaan erittäin korkeaan kysyntään parhaalla mahdollisella tavalla ja toimittaa enemmän ajoneuvoja ja moottoreita kuin olemme tehneet vuosiin."

Erityisen positiivisesti kehittyi kuorma-autojen myynti, joka kasvoi 44 % vuodentakaisesta noin 83 700 yksikköön.

Myös linja-autojen myynti kasvoi 19 % noin 5 700 yksikköön. Kaikilla segmenteillä oli voimakasta kasvua. Erityisesti koronaviruspandemian vuoksi romahtaneet linja-automarkkinat elpyivät merkittävästi. Linja-autojen myynti yli kaksinkertaistui yli 1 100 ajoneuvoon.

Kun MAN onnistui voittamaan tärkeitä tarjouskilpailuja kaupunkibussiliiketoiminnassa ja akkukäyttöisten sähköajoneuvojen kehitys jatkuu tasaisena, e-bussien myynti kasvoi edelleen. Vaikka vuonna 2022 myytiin 263 sähköistä kaupunkibussia, luku oli jo noussut 771 ajoneuvoon vuoteen 2023 mennessä. Yhdessä lokakuussa lanseeratun eTruckin kanssa MAN jatkaa strategiansa toteuttamista ajoneuvokannan hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Vuoteen 2030 mennessä puolet uusista MAN-kuorma-autoista ja noin 90 % kaikista uusista kaupunkibusseista on akkukäyttöisiä.

Myös pakettiautoliiketoiminta kasvoi merkittävästi. MAN Truck & Bus ylitti jopa koronaa edeltävät luvut ja toimitti enemmän pakettiautoja kuin koskaan ennen. Asiakkaille luovutettiin noin 26 600 pakettiautoa, mikä vastaa 23 prosentin kasvua.

Ulkoinen moottoriliiketoiminta voi muistella historiansa toiseksi menestyneintä vuotta vuoden 2014 jälkeen. Moottoreita myytiin noin 11 600 kappaletta, joista yli puolet maatalousalan asiakkaille - käytettäväksi esimerkiksi traktoreissa tai leikkuupuimureissa.