MAN - Vaihtoautot

Nostureista ja nostokoneista kiinnostuneiden harrastajien oma yhdistys, vuonna 2020 perustettu Nosturihistoriallinen Seura ry julkaisi loppuvuodesta 2023 ”LOKOMO nostureita Suomesta” -kirjan. Kirja kertoo Lokomon hydraulisten nostureiden ja niiden tuotekehityksen sekä myynnin monet vaiheet alusta nykypäivään saakka.

Lokomon konepajan merkittävimpinä tuotteina olivat nosturit yhdessä erilaisten maanrakennuskoneiden kanssa. Nosturituotannon taival jäi lopulta vain kahden vuosikymmenen mittaiseksi, mutta Tampereella valmistetut hydrauliset nosturit saivat kuitenkin luotettavan ja laadukkaan, aina näihin päiviin saakka kantaneen maineen.

Lähes 280-sivuisessa kirjassa valotetaan ja kuvataan nosturituotannon monet vaiheet. Teknisten seikkojen ohella kirjassa kerrotaan laajalti myös tuotekehitykseen, tuotantoon ja myyntiin osallistuneiden ihmisten arjesta ja sattumuksista työnsä äärellä.

Toimittaja Timo Rintakosken kirjoittama teos tuo arkistojen kätköistä paljon uutta tietoa vannoutuneimmillekin nosturiharrastajille ja alan ammattilaisille. Kirjan kirjoittamista edelsi seuran toimituskunnan yhdessä kirjan kirjoittajan kanssa tekemä laajamittainen tutkimus- ja selvitystyö, jonka aikana haastateltiin lukematon määrä entisiä Lokomon nosturitehtaan työntekijöitä sekä laajalti Lokomo-nostureilla työtään tehneitä ja edelleen työtä tekeviä käyttäjiä.

Kotimaisten käyttäjien ohella kirjassa valotetaan myös Lokomo-nostureiden työskentelyä ja menestystä monilla vientimarkkinoilla. Perinteisen paperisen kirjan ohella seura julkaisi samalla varsin mittavan määrän digitaalista lisäaineistoa, jossa Lokomon nostureita esitellään kuvien ja videomateriaalin avulla.

”Kirjaprojekti käynnistettiin heti seuran perustamisen jälkeen ja tavoitteena oli saada aikaan nostureiden tekniikkaa valottava, mutta samalla ihmisläheinen ja tarinoita pulppuava teos”, kertoo Nosturihistoriallinen Seura ry:n puheenjohtaja Mika Hovinen, jonka mukaan projektin aikana löydettiin jatkuvasti uutta ja ennen julkaisematonta tietoutta. Tämän vuoksi julkaisuaikatauluakin päätettiin siirtää muutamaan otteeseen.

”Kolmevuotinen projekti on nyt saatu päätökseen ja käsissämme on ainutlaatuinen hakuteos, joka kertoo Lokomo-nostureiden tarinan sekä suomeksi että englanniksi”, kertoo Hovinen Suomessa painetusta kirjasta.

Kirjaa myy Nosturihistoriallinen Seura (040 551 1667). Kirjan kappalehinta on 35 euroa lisättynä toimituskuluilla.