MAN - Vaihtoautot

Kuva: Lilium

Business-lentoyhteisö sai ensisilmäyksen siitä, millaista on matkustaa syntymässä olevilla eVTOL-lentokoneilla. Lilium Jetin täysimittainen malli esiteltiin tällä viikolla Genevessä järjestettävässä European Business Aviation Convention & Exhibition -näyttelyssä. Saksalainen valmistaja esitteli esimerkkiä nelipaikkaisesta Pioneer Editionista, joka on väljempi kuin tavallinen kuusipaikkainen Shuttle-versio.

Lilium aikoo rakentaa vain 50 Pioneer Edition -lentokonetta. Tämän täyssähköisen Lilium Jet -version, jossa on 30 kanavoitua suihkumoottoria, on tarkoitus valmistua vuoden 2026 alkuun mennessä.

23. toukokuuta yksityinen suihkukone- ja helikopterioperaattori Air-Dynamic allekirjoitti sopimuksen viiden Pioneer Edition Lilium -suihkukoneen hankkimisesta. Yhtiö aikoo käyttää ja hallinnoida täysin sähköisiä lentokoneita Sveitsissä. Tilauksen takana on määrittelemätön talletus, ja Pioneer Editionin myyntisitoumusten määrä nousi 25:een. Iso-Britanniassa toimiva lentokoneiden hallinta ja tilauslentoyhtiö Volare ovat viime vuonna sopineet lisäävänsä jopa 20 konetta laivastoonsa. Lilium sanoo, että sillä on nyt potentiaalisia tilauksia 645 lentokoneelle.

Liliumin kassavirta vahvistui entisestään 24. toukokuuta, kun eurooppalainen operaattori ASL Group vahvisti heinäkuussa 2022 allekirjoitetun aiesopimuksen vahvistaakseen, että se vastaanottaa kuusi Pioneer Edition -lentokonetta. Se maksaa valmistajalle julkistamattoman panttimaksun ja liikennöi konetta Belgiassa, Alankomaissa, Luxemburgissa ja Saksassa.

Lilium Jetin runko on pidempi kuin tällä hetkellä yksityisessä ilmailussa käytetyt helikopterit, ja se muistuttaa mittakaavaltaan hieman kevyttä business-suihkukonetta. "Se ei ole laatikkomainen kuin helikopteri tai putken muotoinen kuin suihkukone", Caruso sanoi.

Kahden istuinsarjan välinen käytävä antaa jokaiselle matkustajalle runsaasti henkilökohtaista tilaa. Ohjaamon melutason odotetaan olevan alle 80 dBA.

Lentokoneen akut on säilytetty rungon kummallakin puolella olevissa onteloissa. Nykyisellä energia- ja tehotiheystasolla lentokoneen toimintasäde on rajoitettu 250 kilometriin. Lilium kuitenkin odottaa voivansa siirtyä muutaman vuoden sisällä uusiin akkuihin, jotka laajentaisivat kantaman lähes 300 kilometriin.

Pioneer Edition eVTOL -lentokoneen hinta on noin 10 miljoonaa euroa riippuen siitä, mitkä mukautusvaihtoehdot ostajat valitsivat. Kuusipaikkainen Shuttle-malli myydään 7 miljoonalla eurolla, ja Premium-version hinta on noin 8 miljoonaa euroa.

Pioneer Editionin ostajat saavat kattavan palvelupaketin Liliumin kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti. Muut asiakkaat voivat ostaa tämän tason tuen erikseen tai he voivat tehdä sopimuksen ylläpitopalveluista hyväksyttyjen palveluntarjoajien kanssa.