TIP-Trailer services

Helsingin Satama ja Elisa ovat tässä kuussa allekirjoittaneet aiesopimuksen 5G-teknologian tuomiseksi laivamatkustajien käyttöön Helsingin Länsisatamassa.

Tavoitteena on ottaa syksyn 2019 aikana käyttöön kaupallinen 5G-verkko Länsiterminaali 2:n sisätiloihin ja Länsisataman ulkoalueille. Samalla selvitellään sopivaa toimintamallia sisätilojen 5G-peiton rakentamiselle myös muiden Helsingin matkustajaterminaalien osalta.

- Tällä yhteistyöllä pyrimme parantamaan matkustajien mobiiliyhteyksiä erityisesti terminaaleissa. Tämä on meille merkittävä avaus 5G-teknologian tuomisessa sataman terminaaleihin laajemminkin, toteaa Helsingin Sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari.

- 5G-palveluiden kehittäminen ja -verkon rakentaminen erilaisiin tarpeisiin on äärimmäisen mielenkiintoista. Helsingin Länsiterminaalin kautta kulkee miljoonia matkustajia vuosittain, ja laivan lähdön odottelu voi olla mukavaa vaikkapa tv-sarjoja katsellessa tai pelejä pelatessa. 5G takaa tähän tarpeeseen huippunopeat yhteydet, Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur kertoo.

Uusia palveluja matkustajia kuunnellen

-Tutkimme ja kokeilemme yhdessä Helsingin Sataman kanssa, millaiset uudet teknologiaa hyödyntävät palvelut voisivat kiinnostaa terminaalissa asioivia laivamatkustajia ja miten asiakaskohtaisia privaattiverkkoja voi hyödyntää Helsingin Sataman omiin sovelluksiin, Prieur jatkaa.

5G on uuden sukupolven mobiiliverkko, joka on jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G. Esimerkiksi videot, pelit, elokuvat ja muut suuret tiedostot pyörivät ja latautuvat 5G-laitteilla todella nopeasti. Uusien palvelujen kehittymisen myötä 5G voi mullistaa tapamme käyttää ja hyödyntää mobiiliverkkoa ja -laitteita. Automaatio, robotisaatio ja etäohjattavien laitteiden käyttäminen helpottuvat ja tulevat mahdollisiksi. Lisäksi asiakaskohtaiset räätälöidyt verkkoratkaisut eli privaattiverkot yleistyvät yritysten käyttöön ja esineiden internet laajenee uusiin kohteisiin.