MAN - Vaihtoautot

Autoalan vuoden suurtapahtumassa AKL Summitissa Helsingin Messukeskuksessa tarkastellaan autoalan nykytilaa ja lähitulevaisuuden haasteita; mitkä muutosvoimat ravisuttavat alaa ja sen asiakkaita ja miten varmistetaan, että autoalalla riittää osaajia myös tulevaisuudessa.

Autoalan Keskusliiton (AKL) 10:ttä kertaa järjestämä AKL Summit tuo lavalle kattauksen suomalaisia ja kansainvälisiä huippupuhujia teemalla Nyt on aika toimia!

Merkittävä yrityskauppojen sarja, meneillään oleva käyttövoimamurros polttomoottoriautoista nollapäästöisiin autoihin sekä kiinalaisten autovalmistajien tulo Eurooppaan ja Suomeen muuttavat autoalan pelikenttää myös Suomessa.

Autoalan voimakas murros ja muutosten edellyttämät investointi- ja kehitystarpeet ajavat alan konsolidoitumista, joka on ollut merkittävää viime vuosina niin globaalisti kuin Suomessa. Viime vuosina olemme nähneet sarjan autoalan yrityskauppoja, joiden ennustetaan jatkuvan seuraavina vuosina.

Teknologia kehittyy autoalalla huimaa vauhtia. Uudet käyttövoimat ovat jo täällä: Suomen teillä ajaa jo yli 200 000 ladattavaa henkilöautoa ja yli 59 sähkökuorma-autoa. Ohjelmistojen ja tekoälyn soveltaminen autoalalla vain kiihtyy. Sähköistäminen ja myöhemmin vedyn tuleminen antavat meille vastauksia EU:n asettamaan haasteeseen viedä liikenteen päästöt kohti nollaa. Ilmastonmuutos vaatii autoalalta ja koko yhteiskunnaltamme välittömiä toimia.

Kiinalaiset autot uhka ja mahdollisuus

Kiinalaisten autovalmistajien tulo markkinoille on osalle autoalan toimijoita suuri uhka, varsinkin perinteisille eurooppalaisille autonvalmistajille, mutta samalla merkittävä mahdollisuus monelle jälleenmyyjälle. Kuluttajalle ne tuovat hintakilpailua ja vaihtoehtojen lisääntymistä täyssähköautoissa.

– Sähköautot ja ajoneuvojen monimutkaistuminen ovat johtaneet siihen, että autot ovat täynnä ohjelmistoja, jotka ovat yhteydessä ulkopuolisiin verkkoihin ja alustoihin. Tämä vaatii erilaista osaamista kuin aikaisemmin. Alamme tulevaisuuden isoin haaste on löytää uusia tekijöitä. Tarvitsemme monikulttuurista autoalaa, koska asiakkaat ovat monikulttuurisempia. Haluamme ymmärtää ja ottaa huomioon asiakkaiden kulttuuritaustan ja mieltymykset niin kaupanteossa kuin palvelussa, AKL:n toimitusjohtaja Tero Lausala toteaa.

Autoala on monipuolinen tulevaisuuden ala

Autoala käynnisti syksyllä Kaikki on liikkeessä -viestintäohjelman, jonka tavoitteena on esitellä alan monipuolisia ammatteja ja työmahdollisuuksia sekä uudistaa mielikuvia alan työtehtävistä, jotka muuttuvat käyttövoimamurroksen edetessä ja ajoneuvoteknologian kehittyessä. Pääkohderyhminä ovat alaansa valitsevat nuoret ja nuoret aikuiset.

Ohjelmaan sisältyy myös vuoden 2024 alussa digitaalisissa kanavissa julkaistava Liikkeessä-minireality, jossa neljä ammatistaan innostunutta autoalan tekijää kertovat työstään. Autoala osallistuu myös Helsingissä ja Espoossa Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin Yrityskylä-toimintaan, joka tavoittaa laajasti kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisia.

(AutoToday)