MAN - Vaihtoautot

80% linja- ja kuorma-autonkuljettjista harkitsevat eroa tehtävistään, jos EU toteuttaa ehdottamiaan suuria ajo- ja lepoaikamuutoksia. Asian paljastaa Euroopan kuljetustyöntekijöiden liiton (ETF)1300 ammattikuljettajaa ympäri Eurooppaa käsittävä kyselytutkimus.

EU-Komission ”satunnaisia matkustajakuljetuksia” koskeva muutosesitys sisältää mm. mahdollisuuden sallia 12 päivän yhtämittaisen ajon ilman lepopäivää ja 45 minuutin tauon jakamista 15 minuuttiin ja sitäkin vähempään.

80% kuljettajista ilmoitti 12 päivää jatkuvan ajamisen tekevän matkustajien turvallisuustakuun vaikeaksi ja jokseenkin mahdottomaksi. 83%:n mielestä se johtaisi työuupumukseen ja vaaralliseen stressiin. 74%:n mukaan se vaikuttaisi kielteisesti terveyteen.

ETF:n selvitys vuonna 2021 ajoväsymyksestä osoitti, että 66% linja- ja kuorma-autonkuljettajista joutui säännöllisesti ajamaan jatkuvassa väsymystilassa johtuen teollisuuden tarjoamista surkeista työoloista.

ETF vetoaa EU-Komissioon, että se harkitsisi uudestaan esittämiään muutoksia ajo- ja lepoaikoihin ja antaisi etusijan matkustajien ja kuljettajien turvallisuudelle.

(ETSC)