MAN - Vaihtoautot

Delete SkipUp

Laittamalla vaihtolavat päällekkäin säästyy tilaa. Deleten SkipUp -lavajärjestelijä tuli toiseksi Trailer Innovation -kilpailun Body-kategoriassa, jossa arvioitiin päällirakenteita. Killpailu on suunniteltu tehostamaan perävaunujen ja ajoneuvojen päällirakenteiden kehittämistä. Kaikkien luokkien palkinnot jaettiin 21.9.2018 IAA Nutzfahrzeuge -tapahtumassa.

Delete osallistui kilpailuun uudella SkipUp-lavajärjestelijällä. SkipUp-vaihtolavan avulla työmaalla oleva täysi vaihtolava voidaan korvata tyhjällä lavalla samalla, kun täysi lava nostetaan auton kuljetettavaksi. Keksintö tehostaa työmaalogistiikkaa, ja logistiikan päästöt voivat jopa puolittua. Säilytettäessä vaihtolavoja päällekkäin tarvittavan kenttätilan tarve vähenee merkittävästi. SkipUp mahdollistaa peräti kolmen matalan lavan säilyttämisen päällekkäin.

Normaali vaihtolava muutetaan SkipUp-tyyppiseksi lisäämällä siihen kiskot ja joitain muita rakenteita. Uusien osien ansiosta vaihtolavan jäykkyys kasvaa, mutta esim. suurten lavojen omamassa ei nouse noin 300 kilogrammaa enempää. SkipUp toimii niin suurten kuorma-autojen kuin noin kuusitonnisten kevytkuorma-autojen vaihtolavojen kanssa.

Trailer Innovation palkintoa on jaettu vuodesta 2002. Palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta perävaunujen ja ajoneuvokorirakentamisen innovaatioille Euroopassa. Saksan autoteollisuusliitto VDA on ollut alusta lähtien palkinnon tukija, ja Trailer Innovation Awards on olennainen osa IAA Nutzfahrzeuge -tapahtumaa.

Keksintöön liittyy useita patentteja. Kotimaan lisäksi Delete ryhtyy myymään SkipUpia ulkomailla. 

Kilpailun tuomaristossa toimii 16 jäsentä, jotka ovat suurten eurooppalaisten kuljetusalan lehdistön edustajia. Jokainen tuomariston jäsen toimii itsenäisesti antaen pisteitä osallistujille. Pisteytyksessä huomioidaan erikseen mm. innovaatio, turvallisuus ja kustannustehokkuus.

Deleten lavajärjestelijän käytön hyödyt: 

  1. Puolet vähemmän kuljetusten aiheuttamia päästöjä, 50 % pienempi hiilijalanjälki
  2. Puolet vähemmän kuljetuskustannuksia
  3. Puolet vähemmän ajoneuvoja työmaalla, turvallisempi työmaa
  4. Soveltuu standardilavoille
  5. Ei vaadi muutoksia nykyiseen kuljetuskalustoon
  6. Kolminkertaistaa lavakentän kapasiteetin

SkipUp lavajärjestelijä on esillä FinnBuild messuilla Helsingin Messukeskuksessa 10.-12.10.2018.