Raskone – nopeasti takaisin tielle

Viime vuonna ilmailualan jättiläinen, eurooppalainen Airbus lähti kilpailemaan amerikkalaisten ja kiinalaisten autonomisia lentotakseja kehittävien yritysten kanssa julkaisemalla kuvia ensimmäisestä prototyypistään. Tarkoitusta varten se perusti Urban Air Mobility oisaston pääkointtorinsa alaisuuteen Euroopassa ja toiminnoillla myös USA:ssa San Franciscon liepeillä nk. piilaaksossa.

Nyt Airbus on esitellyt autonomisesta CityAirbus lentotaksi-sarjasta edelleen kehitetyn prototyypin, jonka koelentoja suunnitellaan jo kuluvan aloitettaviksi vuoden loppuun mennessä. Koelentoja odottava prototyyppi on drooniperusteinen kahdeksanmoottorinen lentokoneen ja helikopterin välimuotoa muistuttava sulavalinjainen lentolaite. Alkuun laitetta ohjaa lentäjä, mutta seuraavassa kehitysvaiheessa se muuttuu täysin itsenäisesti, autonomisesti lentäväksi henkilökuljettimeksi.

Airbus on lisäksi kehittämässä sähköllä toimivaa autonomista helikopteria kehitysprojektissa nimeltä Project Vahana. Airnus on myös tuoreeltaan julkistanut tietoja Skyways-projektistaan, joka on kehittämässä drooneihin perustuvaa pakettijakelujärjestelmää Singapoiren yliopiston alueella. Lentotestien on määrä alkaa yliopiston alueella tämän vuoden aikana.