MAN - Vaihtoautot

Ruotsin ympäristöinstituutti IVL on tutkinut kaupunkien liikenneruuhkia löytääkseen niiden aiheuttajat korjaustoimenpiteitä varten. Lähtökohtaisesti epäiltiin verkkokaupan räjähdyksenomaisesti kasvaneita tavarantoimituksia syyllisiksi lisääntyneisiin liikenneruuhkiin. Tutkimuksen tulos yllättä tutkijat.

Tutkimuksen tarkoitus oli tuloksen avulla osallistua uuden kaupunginosan, Frihamnen´in liikennesuunnitteluun Göteborgissa.

Tutkimus paljasti, etteivät verkkokaupan kuljetukset enempää kuin henkilöautojenkaan määrä ollut suurin syyllinen pahoihin liikenneruuhkiin. Syylliseksi osoittautui kiinteistöihin tuleva huoltoajo (tavaratoimitukset, remonttipalvelu, kiinteistöpalvelut, siivous, jätehuolto, ymv.) ja etenkin sen pysäköinti.

- Suurin ongelma syntyy näiden ajoneuvojen vaatimasta suuresta pysäköintitilasta. Kilpailu katutilasta on rajallinen ja siitä kilpailevat myös joukkoliikenne, viheralueet, ulkotarjoilutilat, kasvava rakennustoiminta ymv.,IVL:n tutkija Sönke Behrends sanoo.

- Tungos ja pysäköinti kuuluvat kasvavien ja tiivistyvien kaupunkien suureen haasteeseen. On kehitettävä ratkaisuja huoltopalveluille. Miten ratkaistaan pysäköintivaatimukset autottomilla alueilla? Miten palveluja voidaan toteuttaa ilman pysäköintiä suoraan asiakkaan edessä tai vieressä, Behrends hahmottaa haasteita.