MAN - Vaihtoautot

Heinäkuun alusta voimaan tullut ajokorttiuudistus vähensi pakollisen opetuksen määrää ja kasvatti tutkinnon merkitystä. Nyt myös tiet ajokortin saamiseksi ovat yksilöllisemmin valittavissa. Suomen suurimman autokoulun CAPin toimitusjohtaja Pekka Kari pitää ajokorttiuudistuksen muutoksia tervetulleina.

- Sääntelyn purkamisen ansiosta ajokortin suorittaminen on aikaisempaa vaivattomampaa ja yksilöllisempää, koska teoriatunnit voi suorittaa verkossa itselleen sopivimpaan aikaan. Lisäksi lakisääteisestä ajo-opetuksesta puolet voidaan antaa nyt simulaattorilla. Tämä on ollut hyvin suosittua ja lisää ajokortin hakijoille mahdollisuuksia valita yksilöllisesti erilaisia opiskelutapoja, Kari kertoo.

Karin mukaan autokoulussa käytettävän opetussimulaattorin etuna on esimerkiksi riskientunnistamiskoulutus, jossa voidaan harjoitella tilanteita, joita liikenteessä ei voi harjoitella ilman vahinkoriskiä. Simulaattoriharjoittelua voi täydentää ajoharjoitteluradalla, mutta pakollista radalla harjoittelu ei enää ole.

Pakollisten ajotuntien määrän puolittaminen on myös herättänyt kysymyksiä liikenneturvallisuuden parissa työskentelevien keskuudessa. Opetusmäärien vähentymisestä johtuen ajokorttiin vaadittavien testien vaatimuksia on tiukennettu. Sekä Nieminen että Kari pitävät molemmat ajo- ja teoriakokeita aiempaa vaativampina. Ajokokeen kestoa on pidennetty ja eri nopeusalueilla myös maantienopeuksissa ajamista on jokaisessa ajokokeessa.

- Hyväksytyllä ajokokeella varmistetaan, että uudella kuljettajalla on heti ajokortin saamisen jälkeen tyydyttävät ajovalmiudet itsenäiseen ajamiseen. Lopulliseen ajotuntien määrään vaikuttavat ajokortin hankkijan oppimisvalmiudet ja tutkintomenestys. Aika näyttää, kuinka tiukka tutkinnosta tulee, Kari sanoo.

Heinäkuun alusta voimaan tulleet keskeiset muutokset henkilöauton ajokortin suorittamiseen: Ennalta ehkäisevän opetusmäärän puolittuminen, ajokortin saamisen jälkeisen pakollisen jatko-opetuksen poistuminen, digitaalisten oppimisympäristöjen, kuten simulaation ja verkko-opiskelun hyödyntäminen aikaisempaa laajemmin. Asiakkaan tarpeita vastaavan opetuksen toteuttaminen aikaisempaa monipuolisemmin, jolloin ajokortin suorittajan motivaatio ja itsenäiset oppimisvalmiudet korostuvat oppimisessa, sekä tutkintovaatimusten tiukentuminen.