MAN - Vaihtoautot

Missään muussa ammatissa ei ole yhtä paljon kuolemantapauksia kuin kuorma-auton kuljettajilla. Ruotsin työympärisöviraston tilastojen mukaan Ruotsissa on viimeksi kuluneen 10 vuoden aikana kuollut 70 ruotsalaista ja 14 ulkomaista kuorma-auton kuljettajaa työssään.

Tilaston mukaan eniten kuolemia on sattunut kuormaustilanteessa kuljettajan jouduttua puristuksiin tai jäätyään kuorman alle. Toiseksi tavallisin surmanloukku on kolari toisen ajoneuvon kanssa tai törmäys seisovaan ajoneuvoon.

Työhön liittyvät kuolemantapaukset ovat tilastollisesti vähenemään päin, mutta kuljetuselinkeinossa aleneva suunta ei ole yhtä selvä. Tietyissä tapauksissa se on jopa kasvava, toteaa työympäristöviraston asiantuntija Carl Axel Sundström.

Tavallsimpia kuoleman aiheuttajia yksittäistapauksissa ovat väsymystila, stressi ja yötyö. Ajotilanteissa stressi, huono koulutus ja kuluneet renkaat johtavat kuolemiin. Kuormaustilanteissa riittämättömät apuvälineet ja hunot työrutiinit ovat tavallisimpia syitä kuolemiin.