MAN - Vaihtoautot

Sisu Auto Oy:n huolella pimitetty panssari-Sisu GTP on Rukajärven testien jälkeen (vrt. Kuljetusnet.fi 2.3.2018 ja KN-Uutiskirje 9/2018) nähty rajussa käytössä Sisun omalla maastoradalla Karjaan tehtaan aitojen suojassa. Vähin erin tippuu kuitenkin tiedon sirpaleita hakevan käteen.

Sisu GTP lähtee kuluvan kuun lopulla Latvian armeijan vertailutesteihin. 12 maailman kovimpien sotilasajoneuvojen valmistajien joukossa Sisu GTP pärjäsi kuuden vertailutesteihin valittujen joukkoon. Vastassa ovat nyt mm. Israelin, Turkin, Etelä-Afrikan sekä kahden USA:n armeijan huippuvalmistajien tuotteet.

Sisu GTP:n vahvuuksina pidetään suurta nopeutta sekä maastossa että tiellä, moduulirakennetta sekä uusinta innovaatiota edustavaa miina- ja ballistista suojausta.

Tehtaan maastoradalla on testattu maastokelpoisuutta ja nopeutta erikokoisilla renkailla.

Samalla on ”osunut käteen” ensimmäinen kuva Sisu GTP:n moduulirakenteesta. 2+8 taisteluvarusteista sotilasta kuljettavassa GTP:ssä koko umpikori on irrotettavissa ja korvattavissa oletettavasti ainakin avolavalla. Tai puoliksi katetulla avolavalla. Arvatenkin avo-osalla voi olla valikoituja aseita tai vaikkapa nosturi. Mielikuvituksella on toistaiseksi vapaat kädet.

Sisu GTP:n menestymisen mahdollisuuksista on sotilaspiireissä montaa mieltä. Yleisesti arvellaan, että USA:n kaksi monien taistelutantereiden ”koulimaa” valmistajaa ovat vahvoilla Nato-maa Latviassa. Myös Turkin ja Israelin valmistajilla on rankkaa osaamispohjaa sotilasajoneuvoihin asetettavista vaatimuksista kriisialueilla. Tärkeänä pidetään paitsi ajokkien suorituskykyä myös Latvian omalle teollisuudelle myönnettäviä mahdollisuuksia valmistaa valittua ajoneuvoa.

Joustavuus on Sisun ”salainen ase”. Isoilla muutokset ovat kalliita toteuttaa ja synnyttää muutosvastarintaa. Pienet ovat nopeita ja vikkeliä. Toteuttamaan myös ostajan muutostoivomuksia.

Latvian armeijan vertailutestit huhtikuussa takaavat jännityksen säilyvän.