MAN - Vaihtoautot

Uutiset joiden mukaan Saksan autoteollisuus olisi tehnyt eläin- ja jopa myös ihmiskokeita autojen pakokaasuilla, järkytti viime viikolla koko maailmaa. Nyt uutiset ovat saaneet enemmän "lihaa luille".

Todetaan että pakokaasukokeita on tehty apinoilla.

Lähtökohta oli VW:n pakokaasuhuijaus typenoksidiarvoilla (NOx) USA:ssa, joka pani VW:n maksamaan miljardikorvauksia. Haluttiin selvittää, oliko NOx-ylityksillä todella niitä haittavaikutuksia terveydelle, joita väitettiin julkisuudessa VW-manipulaation aiheuttaneen.

Selvityksen tekijä oli VW:n, Daimlerin ja BMW:n perustama tutkimuslaitos EUGT (Eurpäische Forschungsvereinigung fuer Umwelt und Gesundheit in Transportsektor). Tutkittaviksi otettiin 10 Jaavan pitkähäntäapinaa. Ne altistettiin kolme tuntia kestäneessä kokeessa korotettuja NOx-arvoja sisältävällä pakokaasulla. Kokeen loppuraportissa todetaan, että mitään haitallisia terveysvaikutuksia ei kokeiden jälkeen voitu todeta koeapinoissa.

EI IHMISKOKEITA

Hurjimpien väitteiden mukaan pakokaasukokeita olisi tehty myös kuolemaa tekevillä ihmisillä sairaaloissa. Väitteiden todenperäisyyttä tutkitaan edelleen.

On selvinnyt, että huhuja asiasta on lähtenyt liikeelle Aachenin Teknisen Yliopiston jo vuonna 2013 - paljon ennen VW:n dieselskandaalia - suorittamista sisäilmatutkimuksista korotetuilla NO2-pitoisuuksilla nk. riskityöpaikoilla. Tutkimukseen osallistui tuolloin 25 henkilöä. Sekä Aachenin yliopisto että VW-konserni kiistää, että näillä kokeilla olisi mitään tekemistä 2015 USA:ssa paljastuneen VW:n pakokaasumanipulaation kanssa.

EUGT:n pakokaasukoe 10 apinalla on kuitenkin raivostuttanut Saksan hallituksen. Liikenneministeriö on perustanut tutkimusryhmän ja vaatinut kolme autonvalmistajaa kuulusteltaviksi. Tutkijoilta vaaditaa välitöntä ja yksityiskohtaista selvitystä tapahtuneesta. Hallituksen ministerit aina liittokansleri Angela Merkeliä myöten ovat suureen ääneen tuominneet ankarasti eläimiin kohdistuneen kokeen eettisesti kestämättömänä.

VW on kiirehtinyt pyytämään julkisesti anteeksi eläinkoetta ja erotti tutkimusten ajaksi ulkoisista suhteista ja kestävästä kehityksestä vastaavan johtajansa.

Juttua muokattu 10:10 1.2.2018: Aachenin yliopiston tutkimuksessa mitattiin typpioksidipitoisuuksia (NO2), ei typen oksidi -pitoisuuksia (NOx). Volkswagen erotti tutkimusten ajaksi ulkoisista suhteista ja kestävästä kehityksestä vastaavan johtajan, ei EUGT:n edustajaa. EUGT:n toiminta on lakannut vuonna 2017.

(Vogel)