MAN - Vaihtoautot

Liikenneviraston tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen mukaan 41 prosenttia yksityishenkilöistä oli tyytyväisiä teiden talvihoitoon. Tyytymättömien osuus oli 30 prosenttia, eli yksityishenkilöiden tyytymättömyys vähentyi hieman toissatalvesta. Sen sijaan raskaan liikenteen kuljettajien tyytyväisyys talviajan palvelutasoon heikentyi. Ammatikseen ajavista vain joka viides ilmoitti olevansa tyytyväinen maanteiden talvihoitoon.

Yksityishenkilöt ja raskaan liikenteen kuljettajat olivat aiempaa tyytymättömämpiä pääteiden tienpinnan tasaisuuteen sekä liukkauden torjuntaan. Vähempiliikenteisten teiden talvihoitoon oli tyytyväisiä ainoastaan 24 prosenttia yksityishenkilöistä ja 10 prosenttia raskaan liikenteen kuljettajista.

Risujen lisäksi tutkimuksen vastaajat antoivat myös ruusuja. Sekä yksityishenkilöt että ammattilaiset olivat melko tyytyväisiä pääteiden lumenauraukseen.

Tienkäyttäjien tyytyväisyyttä selvittänyt kysely tehtiin 30.1.–12.3.2017, jolloin sääolot olivat varsinkin tienpidon kannalta melko haasteelliset.

87 prosenttia yksityishenkilöistä ja 74 prosenttia raskaan liikenteen edustajista ilmoitti hyväksyvänsä talvinopeusrajoitukset. Valtaosan mielestä talven nopeusrajoitukset olivat sopivia, sillä niitä piti liian matalana vain 18 prosenttia yksityishenkilöistä ja 29 prosenttia ammattikuljettajista.

Myös hiljattain voimaan tulleeseen talvirengaspakkoon vastaajat suhtautuivat suopeasti: 91 % kuljettajista piti niitä tarpeellisina.

Talven 2017 tienkäyttäjätyytyväisyystutkimukseen vastasi 10 046 yksityishenkilöä ja 1 271 ammattikuljettajaa. Molempien ryhmien vastausaktiivisuus nousi edellisten vuosien tutkimuksista 6–9 prosenttia.