MAN - Nopeaan toimitukseen

EU-parlamentin ympäristövaliokunnan yksipuolinen keskittyminen sähköiseen liikkuvuuteen ja joustavien teknologioiden hylkääminen sai asiantuntijat pettyneiksi. EU:n parlamentin valiokunta äänesti polttoajoneuvojen kiellon puolesta.

-Tämä on katkera takaisku kuluttajien ja ilmastonsuojelun kannalta! Ilman uusiutuvien polttoaineiden huomioon ottamista polttomoottoreissa, hylätään tieliikenteen joustava teknologiayhdistelmä, joka sisältää kaikki ilmastoystävälliset vaihtoehdot fossiilisten polttoaineiden asteittaisen luopumisen nopeuttamiseksi, sanoi Ralf Diemer, eFuel Alliancen toimitusjohtaja.

Pieni enemmistö valiokunnan jäsenistä äänesti tieliikenteen puhtaan sähköistämisstrategian puolesta äänestettäessä uusien henkilöautojen ja pakettiautojen tiukentuneista hiilidioksidipäästöstandardeista. Muutos, jonka mukaan kestävien uusiutuvien polttoaineiden CO2-säästöt lasketaan uusien autojen kalustotavoitteisiin, hylättiin vain kolmella äänellä. Jos se olisi hyväksytty, se olisi tarjonnut kuluttajille toisen ilmastoystävällisen vaihtoehdon fossiilisia polttoaineita käyttäville autoille.

EU:n nykyinen asetus henkilö- ja pakettiautojen hiilidioksidistandardeista ei takaa oikea-aikaista siirtymistä ilmastoneutraaliin liikkuvuuteen keskittymällä yksinomaan pakokaasupäästöihin. Tämä johtuu siitä, että päästöjä, jotka syntyvät ajoneuvon elinkaaren aikaisemmissa tai myöhemmissä vaiheissa, kuten ajoneuvon valmistuksen tai käyttösähkön tuotannon ja tarjonnan aikana, ei oteta huomioon. Euroopan sähkövalikoima on edelleen vahvasti riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Pääosin fossiilisista polttoaineista tuotetulla sähköllä ladattua sähköautoa pidetään kuitenkin edelleen nykyisen asetuksen mukaan päästöttömänä ajoneuvona.