MAN - Nopeaan toimitukseen

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuoisi sitten, minkä jälkeen EU:n Venäjään ja Valkovenäjään kohdistamat sanktiot astuivat voimaan. Sen jälkeen Ruotsin Tullilaitos on pysäyttänyt 144 vientilähetystä, joiden arvo nousee liki 199 miljoonaan kruunuun.

- Kiellettyjen tuotteiden viennin estäminen Venäjälle ja Valkovenäjälle vaatii suuria voimavaroja ja on erittäin vaikeaa, Ruotsin Tullilaitoksen pääjohtaja Charlotte Svensson toteaa.

Entä Suomen Tullilaitoksen vastaava toimita? (Toim.huom.)

Ruotsin Tullin pysäyttämät lähetykset ovat sisältäneen mm. teollisuustekniikkaa, kemikalioita ja sotaväen käyttöön tarkoitettuja tuotteita.

- Vientikiellon alaisten tavarlähetysten ja tuotteiden pysäyttäminen on tärkeää. Jotta sanktioilla olisi merkitystä, niitä on noudatettava. Meidän tehtävämme on pysäyttää vientilähetyksiä, jotka rikkovat sanktiomääräyksiä, Svensson sanoo ja jatkaa:

- EU:n sanktiomääräykset ovat tulleet nopeasti ja monin askelin. Vaikeimpia tehtäviä on selvittää, milloin vientilähetysten vastaanottaja on sanktioiden alainen. Oikeudenmukaisen kuvan saaminen omistussuhteista Venäjällä tänään on hyvin vaikeaa.

(Transportnet.se)

Kotkan satamassa toimii toistakymentä Suomessa rekisteröityä venäläisten omistamaa kuljetusyritystä pelkästään venäläisillä kuljettajilla. Yleinen käsitys ammattipiireissä on, että Suomen Tullilaitos vuotaa EU:n sanktioiden alaisten, Venäjälle ja Valkovenäjälle osoitettujen vientilähetysten osalta, kuin seula. (Toim.huom.)