Scania-juhlakiertue

Ammattikuljettaja on liikenneonnettomuustilaistoissa todettu Ruotsin vaarallisimmaksi ammatiksi. Tilastot nousevat taas pintaan puuauton kaaduttua ojaan kyljelleen kaksi viikkoa sitten tiellä 941 Smålannissa tienreunan pettäessä kuormatun auton alla. Tie on keskeinen väylä puunkuljettajille. Paikoin se on niin kapea, ettei kaksi vastakkain kulkevaa mahdu ohittamaan. Liikenneviraston suunnitelmien mukaan tietä parannetaan vuoteen 2029 mennessä.

Vihaiset kuljetusyrittäjät ja ammattikuljettajat toistavat 59 ammattikuljettajan kuolleen työssään viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Liikenteessä pelkästään tänä vuonna on kuollut 10 kuljettajaa.

Läänintie 125:llä tilanne on samanlainen. "Monisssa perävaunuissa on yksikköpyörät. Jos sellainen menee tienreunan yli, auto ajautuu tieltä ulos", tietä käyttävät toteavat.

Myös Pohjois-Ruotsissa ollaan takajaloilla. "Tie 373 Arvidsjaurin ja Piteån välillä on hengenvaarallinen. Me ajamme sitä henkemme uhalla", kuorma-auton kuljettaja Rickhard Karlsson manaa. Kollega Mattias Wikberg sanoo yhdeksi syyksi aurauksen, joka lähtee Piteåsta. Se kohtaa etelään ajavat puuautot kapealla tiellä. "74 tonnin painoilla pakkaamme lumen allemme ennen kun tie on aurattu. Auraustöiden kilpailutus vaihtoi aurauksen suuntaa aamulla.Näin käy kun raha määrää", Wikberg sanoo.