Scania-juhlakiertue

PETOKE on Liikenneviraston, Infra ry:n, VTT:n ja 19 kaupungin yhteinen tutkimus- ja kehitysprojekti. Rakennushankkeen sidosryhmien välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kehittämällä pyritään lisäämään innovatiivisuutta ja tuottavuutta rakennusurakoissa.

Rakennusalalla hyvistä tuloksista tunnetuksi tullutta allianssimallia on sovellettu ja tutkittu Liikennevirastossa jo useissa yhteyksissä. Allianssimallissa hankkeen keskeiset sidosryhmät vastaavat projektin suunnittelusta ja toteutuksesta yhteisellä organisaatiolla suunnittelun alusta lähtien. Tietoja jaetaan avoimesti osapuolten kesken ja päätöksenteko on yhtenäinen. Riskit ja hyödyt jaetaan mallissa yhteisesti sovitulla tavalla osapuolten kesken.

Liikennevirasto on selvittänyt allianssimallin onnistumisten syitä ja hyödyntänyt havaintoja omissa allianssiprojekteissaan. Jatkoa tälle on Liikenneviraston ja yhteistyökumppaneiden yhteinen PETOKE-projekti, Perinteisten toteutusmuotojen kehittämisprojekti.

PETOKE-projektin käytäntöjä testataan pilottiprojekteissa, joita on tähän mennessä käynnistynyt neljä hanketta. Hyvä esimerkki käynnistyneestä hankkeesta, jossa käytetään STk-urakkamuotoa uusia toimintatapoja hyödyntäen, on valtatie 4:n parantaminen välillä Kirri-Tikkakoski Jyväskylä. Hankkeessa rakennetaan moottoritietä 14,7 km.