SuperMax – Valmiina töihin!

Patria valmistautuu tarjoamaan ratkaisuaan Suomen etälennonjohtojärjestelmäksi. Patrian tekninen kyvykkyys, toimiva yhteistyö eri viranomaisten kesken ja koko maan kattava huoltoverkosto tukee järjestelmän käyttöönottoa ja huoltovarmuutta varmistaen käytettävyyden myös poikkeusolosuhteissa.

Etälennonjohtojärjestelmässä perinteisen lennonjohtotornin näkymä ja toiminnot siirretään kameroiden ja tietoliikenneyhteyksien avulla yhteen toimipisteeseen, josta lennonjohtajat voivat keskitetysti operoida useita kenttiä joustavasti ja kustannustehokkaasti.

”Järjestelmä on suunnattu pienille ja keskisuurille lentokentille ja se voidaan asentaa kentälle joko kiinteästi tai liikuteltavana konttiratkaisuna, jolloin sitä voidaan käyttää myös tilapäisillä maantiekentillä”, kertoo Patrian Systems-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jonas Geust.

Järjestelmä perustuu Norjassa käytössä olevaan Kongsberg Defence & Aerospacen tuotteeseen, joka kykenee operoimaan maamme haastavissa olosuhteissa ja jonka Patria on räätälöinyt kotimaan tarpeisiin. Kehittyneet sensorit, kuten lämpökamerat, varmistavat lennonjohtajan visuaalisen havaintokyvyn myös pimeässä ja huonossa säässä.

Järjestelmä tarjoaa edullisen vaihtoehdon uusien lennonjohtotornien rakentamiselle tai vanhojen peruskorjaamiselle. Lisäksi lentokenttiä voidaan lennonjohdon osalta avata tarpeen mukaan normaalin päivystysajan ulkopuolella ja näin mahdollistaa kenttien elinvoiman ja kannattavuuden parantamisen. Teknisesti järjestelmä mahdollistaa lennonjohtopalvelun tarjoamisen usealle lentokentälle yhdestä työpisteestä, jolloin kustannustehokkuus paranee entisestään.

Osa järjestelmän toiminnoista on nähtävissä Patrian esittelypisteellä Turku Airshowssa 15.-16.6.2019.

(SAAB on maailman johtava etälennonjohtojärjestelmien monivuotinen kehittäjä ja -toimittaja. Ruotsin lisäksi sen järjestelmät ovat toiminnassa mm. Kanadassa, USA:ssa, Norjassa, Isobritanniassa ja Saksassa. Toim.huom.)