SuperMax – Valmiina töihin!

Paikalliset varoitukset (Local Hazard Information, LHI) on merkittävä askel matkalla kohti yhdistettyä liikenneinfrastruktuuria. Se auttaa kuljettajia varautumaan ja mahdollisesti välttämään edessä olevat vaaratilanteet. Kun edellä ajavat kuljettajat kohtaavat äkillisen poikkeavan tilanteen - esimerkiksi peräänajon, onnettomuuden tai tielle kaatuneet lastin – perässä tuleva, mahdollisesti vielä näkymättömissä oleva kuljettaja saa siitä varoituksen etukäteen. Järjestelmä auttaa myös muissa odottamattomissa tilanteissa rajuista raekuuroista äkilliseen tulvimiseen tai vaikka maanvyörymiin.

Järjestelmä aktivoituu edessä olevien autojen tapahtumista. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi turvatyynyjen aktivoituminen, varoitusvalojen vilkkuminen tai tuulilasinpyyhkijöiden toiminta. Aikaisempien liikenteen varoitusjärjestelmien toiminta on perustunut kuljettajien antamaan tietoon. Sen sijaan Fordin paikalliset varoitukset (LHI) toimii itsenäisesti. Se tuottaa tietoa ja varoituksia ilman, että kuljettajan tarvitsee tehdä mitään.

Varoitukset näytetään kojelaudan näytöllä vain, jos tapahtuma vaikuttaa todennäköisesti kuljettajan matkaan. LHI on suunniteltu antamaan kuljettajille merkityksellisempiä tietoja kuin nykyiset radion kautta tulevat varoitukset, jotka ovat usein epäoleellisia.

Järjestelmä on vakiovarusteena ilman veloitusta ensimmäisen vuoden ajan uudessa Ford Pumassa. Tämän vuoden loppuun mennessä paikalliset varoitukset (LHI) on jo yli 80 prosentissa Fordin henkilöautoista. Etua ei rajoiteta vain Fordilla matkustaville henkilöille. Auton lähettämää tietoa voidaan käyttää myös muiden merkkien ajoneuvoissa, ja päin vastoin.

Sensorit tarkkailevat eri toimintoja, kuten hätäjarrutuksia, sumuvalojen käyttöä ja luistonestoa havaitakseen huonot sää- tai tieolosuhteet. Näistä toiminnoista saatu tieto käsitellään, jotta pystytään määrittelemään vaaratilanteen sijainti ja mahdollinen liikenneonnettomuus.

Auto tuottaa automaattisesti päivityksiä turvatun yhteyden kautta “pilveen” käyttäen FordPass Connect -modeemia. Fordin teknologiakumppani HERE Technologies operoi pilvipohjaista alustaa, joka kerää tietoa useilta automerkeiltä, yritysten välisten sopimusten mukaisesti.

Mitä enemmän autoja on yhdistettynä verkostoon, sitä tehokkaammin järjestelmä toimii. Useiden autojen tuottaessa samaa hälytystä, lähettyvillä olevat autot saavat tiedon pilvestä matkapuhelinverkon kautta. Näin kuljettavat osaavat varautua ennakkoon vähentämällä vauhtia tai muilla tarvittavilla toimenpiteillä.

Viranomaisten tietokannoista ja liikenneraporteista tulee lisätietoa, jotta kuljettajat saavat vielä tarkemmat varoitukset. Tietoa tulee esimerkiksi väärällä ajokaistalla vastaan tulevista ajoneuvoista, tiellä edessä olevista ihmisistä tai eläimistä ja tietöistä.