Raskone – nopeasti takaisin tielle

Vaasan, Pirkanmaan ja Etelä-Karjalan jäteyhtiöt ovat yhdessä käynnistäneet BIG-biokaasuhankkeen, jonka tarkoituksena on lisätä paikallisten biokaasutuottajien kaasutankkausverkostoa ja tankkausasemien näkyvyyttä eri puolilla Suomea. Biokaasun tankkausasemaverkoston laajentuessa, kaasuajoneuvojen käyttö tulee joustavammaksi ja helpommaksi.

BIG-biokaasuyhteistyön tarkoituksena on luoda paikallisille biokaasuntuottajille yhteinen markkinointiverkosto liikennekaasulle. BIG-verkoston kautta biokaasun käytön näkyvyys lisääntyy ja uusien tankkauspisteiden myötä kaasuajoneuvojen käyttö mahdollistuu laajemmin Suomessa.

Vaasa toiminut pioneerina paikallisen biokaasun tuottajana

Vaasan seudulla toimiva jäteyhtiö Stormossen on toiminut biokaasuhankkeen pioneerina Suomessa. Stormossen oli Suomen ensimmäisten kunnallisten jäteyhtiöiden joukossa, joka alkoi jaella jätteistä tuotettua biokaasua liikennepolttoaineeksi. Vuonna 2020 vaasalaiset olivat keskustelleet Pirkanmaan Jätehuollon kanssa biokaasun yhteismarkkinoinnista liikennepolttoaineena. Syntyi BIG-biokaasuhanke, jonka tarkoituksena on luoda markkinointiyhteistyön kautta lisää näkyvyyttä biokaasulle liikennepolttoaineena Suomessa.

- Tavoitteenamme on, että kaikki biokaasun tuottajat voisivat hyötyä yhteisestä brändistä. Markkinointiyhteistyöhön liittyminen on ilmaista ja kaikki paikalliset ja yksityiset biokaasun tuottajat ovat tervetulleita, kertoo Stormossenin talouspäällikkö Håkan Hagberg, joka on toiminut yhtenä BIG-yhteistyön puuhamiehenä.

- Näkyvä BIG-brändi auttaa asiakkaita huomaamaan kaasutankkausaseman ja yhtenäinen ulkoasu tulee tutuksi kaasuautoilijoille ympäri Suomea, lisää Håkan Hagberg.

Stormossenin toimitusjohtaja Aimo Latvala (vasemmalla) ja talouspäällikkö Håkan Hagberg.

Vaasassa biokaasun käyttö on jo arkipäivää

Vaasassa biokaasua tankataan jo tottuneesti. Stormossen aloitti biokaasun jakelun liikennepolttoaineeksi vuonna 2017 ja silloin myös Vaasan kaupungin paikallisliikenteessä aloitti 12 uutta Scanian kaasulinja-autoa.

- Biokaasu on meille jo ihan normaali juttu. Kuukausittain kahdella liikenneasemallamme on jo yli 1000 tankkausta ja kaupungille on tulossa lisää uusia kaasulinja-autoja, kertoo Stormossenin toimitusjohtaja Aimo Latvala.

Pirkanmaa ja Etelä-Karjala jo mukana BIG-verkostossa

Pirkanmaan Jätehuollon Tampereen Tarastenjärvelle on valmistumassa loppukesästä 2021 uusi biokaasulaitos. Tuotettavaa biokaasua jaetaan myös liikennekaasuksi BIG tankkausasemalla, joka avautuu Nokian Koukkujärvelle biokaasulaitoksen valmistumisen yhteydessä. Etelä-Karjalassa Kukkuroinmäen biokaasulaitos valmistui toukokuussa 2020 ja BIG biokaasutankkausasemat avataan lähiaikoina Imatralla ja Lappeenrannassa.