SuperMax – Valmiina töihin!

Polttoainesäiliöihin voi aina kerääntyä kosteutta, mikä saattaa aiheuttaa ikävää mikrobikasvustoa, niin sanottua dieselbakteeria. Tankissa kasvaessaan se voi johtaa polttoainesuodattimen tukkeentumiseen, eikä moottori saa enää polttoainetta. Vesillä tämä voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin.

Viime vuosina vaiva on yleistynyt ja syyksi epäillään ensimmäisen sukupolven FAME-biodieseleitä, joita sekoitetaan joihinkin dieselpolttoaineisiin. Biodiesel kerää itseensä enemmän vettä kuin hiilivetytyyppinen polttoaine. Lisäksi se on luonnostaan biohajoavaa, mikä tekee siitä perinteistä polttoainetta parempaa ravintoa pieneliöille.

”Tämän takia varsinkin veneissä, jotka saattavat olla pitkiäkin aikoja käyttämättä, kannattaa varmistaa polttoaineen hyvä laatu. Esimerkiksi meidän uusiutuva diesel vastaa laadultaan parhaimpia fossiilisia dieseleitä, eikä siten edistä kasvuston syntyä biodieselin tavoin”, kertoo Nesteen pääasiantuntija Seppo Mikkonen. Sama pätee myös muihin pitkiä aikoja seisoviin koneisiin kuten varavoimageneraattoreihin ja leikkuupuimureihin.

Laadukkaan polttoaineen lisäksi veneilijällä on muitakin tapoja estää dieselbakteerin kasvua. Ensinnäkin kannattaa pitää huolta veden poistamisesta polttoainetankista, sillä veneiden kohdalla sinne kertyy aina hieman vettä. Myös vedenerottimet ja polttoainesuodattimet on hyvä pitää kunnossa.