TIP-Trailer services

Helsingin Sataman kautta kulki vuonna 2018 yhteensä ennätykselliset 14,7 miljoonaa tonnia tavaraa. Määrä kasvoi 3,3 % verrattuna edelliseen vuoteen.

- Myös konttiliikenne oli ennätystasolla. Lisäksi Metsä Groupin Äänekosken tehtaan selluliikenteen kuljetusten ensimmäinen täysi vuosi näkyi tuloksessa positiivisena, summaa Helsingin Sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari syitä ennätyslukuihin.

Tallinnan suunnan rahtiliikenne kasvoi hyvin. Sen määrä oli 4,2 miljoonaa tonnia (+ 5,5 %). Kesällä  Rostockin liikennettä siirtyi pois Helsingistä, ja rahtiliikenne Saksan suuntaan laski edellisestä vuodesta 7,1, %.

Suurin osa Helsingin Sataman kautta kulkevasta tavarasta on yksiköityä tavaraliikennettä, eli rekoissa, perävaunuissa ja konteissa kuljetettua rahtia. Vuonna 2018 sitä kulki Helsingin Sataman kautta 12,0 miljoonaa tonnia (+1,1 %). Ulkomaankaupan tuonti ja vienti säilyivät edelleen hyvin tasapainossa. Yksiköidystä liikenteestä oli tuontia 5,6 miljoonaa tonnia (+1,3 %) ja vientiä 6,4 miljoonaa tonnia (+0,9 %).

Matkustajaliikenteessä vajaan 2 prosentin lasku

Ulkomaankaupan tavaravirtojen lisäksi Helsingin Sataman kautta kulki kaikkiaan yhteensä 12,08 miljoonaa laivamatkustajaa vuonna 2018. Linjaliikenteessä heistä kulki 11,56 miljoonaa. Se on 1,8 % vähemmän kuin edellisenä ennätysvuonna.

Jo tuttuun tapaan, vilkkain oli Helsingin ja Tallinnan välinen laivareitti, jolla kulki viime vuoden aikana 8,8 miljoonaa matkustajaa (-1,8 %). Tämä on lähes 77 % kaikista Helsingin Satama kautta kulkeneista matkustajista. Huippusuosion lievää taittumista selittää osaltaan Helsingin ja Tallinnan välisen pika-alusliikenteen puuttuminen vuonna 2018 sekä suomalaisten merimatkustuksen väheneminen Viron kohonneen hintatason myötä.

Tukholman ja Helsingin välillä matkustajia kulki 2,3 miljoonaa (-2,1 %). Reitin suosio on jo vuosia ollut melko vakaa.

Kansainvälisten risteilyalusten matkustajamäärä sen sijaan rikkoi edellisen vuoden ennätyksensä.  Matkustajia kävi Helsingissä lähes 520 000, mikä on noin 40 000 matkustajaa ja 8,5 % edellisvuotista enemmän. Aluskäyntejä kertyi 285 kpl, mikä on 19 käyntiä edellisvuotta enemmän.