MAN - Nopeaan toimitukseen

Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä Euroopassa (EU+UK) on myyty enemmän sähköisiä kaupunkibusseja kuin pelkästään dieseliä käyttäviä. On kuitenkin syytä mainita, että diesel-hybridibussit (suurin osa niistä kevythybridejä) muodostavat edelleen suurimman osan kaupunkibussien markkinoista.

Viimeisimmässä tämän vuoden linja-autojen neljännesvuosittaisessa myyntitiedossa (lähde Chatrou CME Solutionsilta) pelkästään dieselkäyttöisten ajoneuvojen osuus on laskenut alle enemmistön, kun akkukäyttöisten sähköbussit ovat nousseet yleisimmäksi valinnaksi.

Tämä kehitys on historiallinen virstanpylväs, sillä päästötön teknologia ottaa ensimmäistä kertaa hallitsevan aseman Euroopan tieliikennealalla. Kaaviosta nähdään, että nollapäästöisten linja-autojen osuus kaupunkibussien myynnistä oli karkeasti 30 prosenttia (sama osuus kuin koko vuonna 2022), kun taas dieselbussien myynti laski 25-28 prosenttiin.

ICCT (International Council on Clean Transportation) korostaa, että "tämä muutos ei ole syntynyt niinkään päästöttömän myynnin merkittävän kasvun vuoksi - joka on viime vuonna ollut noin 30 % - vaan pikemminkin pelkän dieselin myynnin laskusta.

Hybridiajoneuvoilla (myös kevythybrideillä) on vahva rooli Euroopan suurimmissa maissa, ja useita investointeja maakaasumoottoreihin tehdään Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa.