SuperMax – Valmiina töihin!

Beatrice Ask, Ruotsin Eduskunna lakivaliokunnan puheenjohtaja, ja Sten Bergheden, liikennevaliokunnan jäsen, ovat saaneet tarpeekseen kuljetusrikollisuudesta Ruotsin teillä. Tulikivenkatkuisessa mielipidekirjoituksessa Ruotsin suurimman kuorma-autolehden Trailer 9/16 numerossa he haukkuvat lyttyyn Ruotsin poliisin "puutteellisen" valvonnan laittomien kumipyöräkuljetusten osalta. Petokset laittomilla ajoneuvoilla, ajo-ja lepoaikarikkomukset, petolliset kabotaasi- ja kombikuljetukset, päihtyneenä ajot, väärennetyt ajokortit, maksamattomat verot ja työnantajamaksut vääristävät kilpailua ja aiheuttavat paljon onnettomuuksia. Oman maan ajorikkeet johtavat ankariin rangaistuksiin, mutta ulkomaalaiset kuljetusyritykset ja kuljettajat livahtavat samoista rikkeistä kuin koirat veräjästä, kaksikko toteaa.

Ask ja Bergheden nostavat esille Saksan erikoispoliisin, BAG:n, joka on erikoistunut kuljetusrikollisuuteen. Se on osoittaurunut erittäin menestykselliseksi. Kaksikko vaati vastaavaa erikoispoliisia Ruotsin tieliikenteeseen.

Suomessa ulkomaalaisten kuljetusliikkeiden ja kuljettajien toiminan arvioidaan olevan kolminkertainen Ruotsiin verrattuna. Suomen Poliisi ja Tulli arvioivat kuljetusrikollisuuden poikkeusilmiöksi Suomen teillä. 

(Trailer)