MAN - Vaihtoautot

Ruotsin Arbetet -lehti on vertaillut ulkomaisten ammattikuljettajien oloja Ruotsissa verrattuna kotimaihinsa. Huolimatta ala-arvoisista työoloista Ruotsissa - asuminen pitkiä aikoja autossa, puutteelliset peseytymis- ja ruokailumahdollisuudet, yksinäisyys, jne. - palkka on merkittävästi korkeampi kuin kotimaassa, jossa lisäksi on usein mahdotonta saada töitä.

Bulgarialainen kuljettaja, 59 v., ajaa viisi kuukautta ulkomailla ja on sitten kuukauden kotona. Hän tienaa runsaat 23 000 kruunua kun vastaava palkka olisi kotimaassa n. 6000 kruunua.

Nuorempi kuljettaja Bulgariasta vahvistaa tiedot. Hänkin tienaa huomattavasti enemmän ulkomailla kuin kotona Bulgariassa. EU:n uusi liikkuvuuspaketti uhkaa pudottaa ulkomailla ansaittua palkkaa kummaltakin. Se ei huolestuta miehiä. Aina löytyy keiboja kiertää määräylsiä, miehet sanovat.

Liettualainen kuljettaja kertoo, että rahtivarkaudet ovat suuri pngelma. Jos Heiltä varastetaan dieseliä, kuljettajat joutuvat itse korvaamaan menetykset.

Ruotsalaisesen kuljetusyrityksen filippiiniläiset luöjettajat pelkäävät puhua oloistaan ja palkoistaan ulkopuolisten kanssa. He pelkäävät työnantajansa suuttuvan heille. He ajavat vuoden ympäriinsä Ruotsissa, minkä jälkeen saavat kuukauden lomaa kotimaassa. Kotimaassa heillä ei olisi töitä lainkaan.