Scania 70 vuotta Suomessa

Energiayhtiö Nivos avaa Hyvinkään Palopurolle luomubiokaasun julkisen tankkausaseman. Yhdessä viereisen Knehtilän luomutilan kanssa Palopuron tankkausasema ja biokaasulaitos muodostavat Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen agroekologisen symbioosin, jossa luomutilan viljelyn sivuvirrat hyödynnetään luomubiokaasun tuottamiseen.

Helsingin yliopiston mallinnukselle pohjautuva Palopuron hanke on niittänyt mainetta ulkomailla asti ja ollut Suomen esimerkkinä YK:n ilmastokokouksessa. Erilaisia toimijoita yhdistävä hanke syntyi tarpeesta ryhtyä konkreettisiin tekoihin kestävän maatalouden ja energian puolesta.

Tankkausaseman tulevia käyttäjiä ovat kaasuautoilijat, joiden määrä kasvaa Suomessa huimaa vauhtia. Kaasuautoiluun houkuttelee paitsi vähäpäästöisyys, myös sähköautoilua toistaiseksi edullisemmat kustannukset.

Palopuron luomubiokaasu tuotetaan viereisellä biokaasulaitoksella viherlannoitusnurmesta ja hevosen- ja kananlannasta. Syntyvä biokaasu jalostetaan liikennepolttoaineeksi kaasuautoille ja myydään kuluttajille nyt avattavalla tankkausasemalla. Jäljelle jäänyt biokaasu hyödynnetään maatilan viljankuivurissa sekä tulevan leipomon leivinuunien lämmityksessä.