Scania 70 vuotta Suomessa

Ruotsin yksityinen tekninen tutkimusyliopisto Chalmers on selvittänyt nastarenkaiden kokonaisvaikutuksia ja päätynyt sensaatiomaiseen tulokseen: nastarenkaat tappavat enemmän ihmisiä kuin pelastavat!

Tutkijat arvioivat, että nastarenkaat pelastavat Ruotsissa liikenteessä 60 - 770 elinvuotta. Toisessa vaakakupissa painaa tutkijoiden selvitys 570 - 2200 elinvuoden menetyksestä laajemmassa näköalassa, joka lähtee jo tuotantovaiheesta.

- Näin nähdään, että nastarenkaat tappavat enemmän kuin pelastavat, toteaa ympäristöjärjestelmien ja riskienhallinnan professori Sverker Molander Chalmersin teknisen talouden ja organisaation laitoksesta.

Molander on yhdessä tutkijoiden Anna Furberg ja Rickhard Arvidsson ympäristöanalyysi-osastolla paneutunut nastarenkaiden etuihin ja haittavaikutuksiin. Tutkijat pitävät täysin selvitettynä, että asvaltin kulumiseen liittyvät kielteiset seuraukset ihmisten terveyteen ylittävät saavutettavat hyödyt.(Ruotsin tie- ja liikennetutkimusinstituutti VTI arvioi nastarenkaiden kuluttavan noin 100 000 tonnia asvalttia vuodessa. Vastaavaksi asvaltinkulutukseksi arvioidaan Suomessa 50 000 tonnia vuodessa. Toim.huom.) Haitat moninkertaistuvat kun selvitetään nastoihin ainesosana sisältyvän koboltin terveysvaikutuksia kaivostoiminnassa.

Kongo-Kinshasa vastaa yhtenä pienimmistä koboltin tuotannosta. Terveysvaikutukset ovat tappavia. "Muut maksavat kalliisti siitä, että harvat korjaavat voiton", Molander toteaa.

Ohjeina autoilijoille tutkijat tarjoavat keliolosuhteet huomioivaa ajotapaa sekä toimivaa aurausta ja liukkaudentorjuntaa. "Tutkimuksemme osoittavat myös tarvetta selvittää vaihtoehoja, joilla ei ole yhtä kielteisiä terveysvaikutuksia kuin nastarenkailla", Anna Furberg sanoo.

(Transportnet.se)