Scania 70 vuotta Suomessa

Scania tuo markkinoille uuden moottorin, joka käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita. Scanian bioetanolimoottori käyttää ED95:ttä, jossa etanolin osuus on 95 % ja loput 5 % on syttyvyyttä parantavia lisäaineita ja voiteluaineita. Lisäaineiden ansiosta moottorissa voidaan käyttää puristussytytystekniikkaa dieselmoottorien tapaan. Bioetanolipolttoaineilla voidaan vähentää uuden sukupolven kuorma-autojen Euro 6 -moottoreiden CO2 -päästöjä jopa 90 %. Myös NOx-hiukkaspäästöjä voidaan vähentää.

Scanian 13-litrainen kuusisylinterinen rivimoottori on perustana myös uudelle ED95-moottorille. Merkittävimmät moottoriin (DC13 157) tehdyt muutokset liittyvät polttoaineen ruiskutusjärjestelmään ja sylintereiden muutoksiin paremman puristuksen saavuttamiseksi. Jälkikäsittely perustuu samaan SCR-järjestelmään, jota Scania käyttää lähes kaikissa Euro 6 -moottoreissaan.

410 hevosvoiman moottorissa on suorituskykyä kaukoliikenteen tarpeisiin ja 2150 Nm:n vääntö on sama kuin vastaavassa dieselmoottorissa. Uuden ED95-moottorin öljynvaihtoväli (normaaliolosuhteissa) on 45 000 km ja ruiskusuuttimet kaipaavat huoltoa 90 000 km:n välein.