Scania 70 vuotta Suomessa

Korkein Hallinto-oikeus on päättänyt tarkistaa Helsingin kaupungin yleikaavaavastaan esitettyjä valituksia. Päätös voi antaa aikalisää jopa neljä vuotta kentän lentotoiminnalle. Samalla KHO päätti myös tarkistaa Helsingin Vihreiden hallitseman kaupunkirakentamisen kaupunkibulevardien perustamista vastaan tehtyjen valitusten lainmukaista käsittelyä kaupungin virkamiesvalmistelussa.

Kaupungin päätös sulkea Malmin lentokenttä ja rakennuttaa tilalle asuntoja 25 000 ihmiselle noudatti yhtä poikkeuksellisia piirteitä kuin Sipoon Östersundomin pakkoliittäminen Helsinkiin runsaat 10 vuotta sitten. Pakkoliitosta perusteltiin asuntojen kipeällä tarpeella. Asiasta valmistui heti suunnitelma Metron jatkamisesta Östesundomin alueelle. Sen jälkeen ei ole asiassa tapahtunut mitään. Missä Östersundomin pelloilla piti olla tiivistä kerrostaloasumista parhaalla rakennusmaalla, pellot seisovat tyhjinä tai ovat metsittymässä.

Käytännössä KHOn päätös tarkoittaa, ettei Malmin kentään saa upottaa ensimmäistäkään lapiota asuntorakentamista varten niin kauan kun oikeusprosessi jatkuu. Samalla, vastoin Helsingin kaupungin tiedotteita ja kentälle jo pari vuosikymmentä sitten asettamaa kieltoa rakentaa mitään mikä palvelee lentotoimintaa, lentäminen Malmin kentällä jatkuu vilkkaampana kuin vuosiin. Sitä ovat kiihdyttäneet valtava drone- ja sähkötoimisten lentokoneiden maailmanlaajuinen kehitys ja tulo myös Malmin kentälle.

Maailmankuulu historiallinen kulttuurikohde

Malmin lentokenttä täytti vastikään 80 vuotta. Se edustaa ainutlaatuisella tavalla lentoliikenteen alkuaikoja samalla kun se sallii nykyaikaisimmankin lentoliikenteen. Museovirasto luetteloi sen valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi ja puoltaa sen säilyttämistä. World Monuments Fund luetteloi sen sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle. Modernin arkkitehtuurin kansainvälinen DoCoMoMo- työryhmä listaa sen Suomen kohdalla säilytettäviin kohteisiin. Kulttuuriperintöorganisatio Europa Nostra valitsi Malmin yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteista maaliskuussa 2016.

Helsingin kaupungin apulaispormestari Pia Pakarinen toi 80 vuotta täyttävälle Malmin kentälle kaupungin terveiset ja julkisti juhlaelokuvan Malmin kentän vaiheista. Video on katsottavissa täältä.