MAN - Vaihtoautot

VR Transpoint on aloittanut yhteistyössä itävaltalaisen Innofreight GmbH- kanssa uudentyyppisten muunneltavien tavaravaunujen kehittämisen suomalaiseen rautatielogistiikkaan. Uudet vaunumallit on nimetty Finnowagoneiksi.

Erillisestä alustasta ja kontista koostuva rahtivaunun kerrotaan olevan nykyisiä tavaravaunuja kevyempi. Se mahdollistaa vaunukohtaisesti suurempien kuormien kuljettamisen.

Yhteistyösopimus sisältää Suomen rataverkolle sopivan prototyypin kehittämisen, ja prototyypin hyväksymisen jälkeen 50 vaunualustan tilauksen sekä niihin tarvittavien konttien leasingin. Sopimuksen arvo on noin 10 miljoonaa euroa. Ensimmäiset vaunut ovat liikenteessä arviolta loppuvuodesta 2017.

VR Transpointin arvion mukaan muunneltavaa, modulaarista kalustoa tarvitaan lähes kaikkiin liiketoiminta-alueisiin, joilta yhtiö hakee kasvua kuten esimerkiksi kaivos- ja bioenergiatoimialat. Uusilla vaunuilla myös korvataan vanhenevaa ja käytöstä poistuvaa kalustoa esimerkiksi säiliövaunujen osalta. Tulevien vaunujen lopulliset määrät vahvistuvat hankkeiden edetessä ja tarpeiden tarkentuessa.