MAN - Vaihtoautot

Trafin mukaan käyttö- ja seisontajarrujen ongelmat sekä etuakseliston viat ovat edelleen yleisimpiä määräaikaiskatsastuksen hylkäyssyitä. Korjauskehotuksia annetaan eniten toimimattomista valoista ja ajokielto rapsahtaa useimmiten jarruvian vuoksi. Jarrujen vakavan vian takia määrättiin viime vuonna välittömästi ajokieltoon yli 4 500 ajoneuvoa.

Korjauskehotusten ja hylkäyksien määrät ovat jatkaneet edelleen nousua. ”Tämä on suoraan verrannollista siihen, että ajoneuvokantamme vanhenee vuosi vuodelta. 14 vuotta ja sitä vanhemmissa autoissa havaittujen hylkäykseen johtavien vikojen määrä on selkeästi noussut viime vuodesta. Esimerkiksi vuonna 2000 käyttöönotetuista autoista hylättiin määräaikaiskatsastuksessa lähes 37 %”, toteaa tarkastaja Tatu Siivonen Trafista.

Ensimmäistä kertaa katsastukseen tulevien henkilöautojen hylkäysprosentit sen sijaan jatkavat Trafin mukaan laskuaan. Viime vuonna näistä hylättiin 3,0 %, kun vuotta aikaisemmin hylkäys tuli 3,3 %, vuonna 2013 3,5 ja vuonna 2012 4,1 % autoista.

Kaikkiaan vuonna 2015 katsastettiin 2,7 miljoonaa ajoneuvoa. Suomen viimeaikojen suosituimpiin kuuluvat mallit Skoda Octavia, Volkswagen Golf ja Toyota Avensis sijoittuivat hylkäyksiensä perusteella vuoden 2012 käyttöönotettujen osalta seuraavasti: Skoda Octavia sijalle 27, VW Golf sijalle 30 ja Toyota Avensis sijalle 31. Mallikohtaiset hylkäystilastot Trafin nettisivuilla.