MAN - Vaihtoautot

Suomen tavaravienti Persianlahden yhteistyöneuvoston jäsenvaltioihin (GCC-maihin) kasvoi Tullin ulkomaankauppatilaston mukaan kahdeksan prosenttia vuoden 2015 tammi-lokakuussa verrattuna vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon.

Vienti oli arvoltaan 619 miljoonaa euroa. Arvo on kuitenkin selvästi vähemmän kuin 2000-luvun alussa, jolloin vuosittainen vienti ylsi toistuvasti lähes kahteen miljardiin euroon. Erityisesti vientiä painoi alas matkapuhelinviennin tyrehtyminen 2000-luvun lopussa.

Suomen tuonti GCC-maista on erittäin vähäistä ja oli viime vuonna vielä normaalitasoakin pienempää. Tuonti oli tammi-lokakuussa arvoltaan vain 45 miljoonaa euroa, mikä oli jopa 55 prosenttia edellisvuoden tammi-lokakuuta vähemmän. Tuonnin arvon romahdus johtui tullin mukaan GCC-maiden Suomeen suuntautuneiden öljytoimitusten päättymisestä. Vuonna 2014 öljyä tuotiin noin 58 miljoonan euron edestä.

GCC-maiden osuus Suomen kokonaisviennistä on viime vuodet ollut hennossa kasvussa. Osuus oli viime vuonna 1,4 prosenttia, kun se vuonna 2010 jäi tasan prosenttiin. Viime vuosikymmenellä osuus oli kuitenkin suurimmillaan lähes neljä prosenttia. Tuonnissa GCC-maiden osuus on vain muutama prosentin kymmenesosa.  Osuus vaihtelee vuosittain öljytoimitusten mukaan.