MAN - Vaihtoautot

- Kun aloitin virassani 2013, lukiokoulutukseen osallistui yksi tai kaksi tyttöä. Nyt tyttöjä on opiskelijoista lähes puolet. Ammatti on yhä miesvaltainen, mutta kuva tyypillisestä kuorma-auton kuljettajasta alkaa muuttua. Ei tarvita karhun voimia, tärkeää on olla sosiaalinen, joustava ja täsmällinen, Kuljetusliittojen ammatti- ja ympäristölautakunnan projektijohtaja Micaela Roslund sanoo.

Yhä enemmän tyttöjä hakeutuu lukioiden ajoneuvo- ja kuljetusalan koulutukseen. Viimevuodesta hakijoita on tänä vuonna 25% enemmän. Hyväksytyistä liki 1/4 koulutuksen toiselle vuosikurssille on tyttöjä, joiden tavoitteena on kuorma-auton kuljettajan ammatti. Vielä 2014 tyttöjen osuus oli 16%. 12 koulussa Ruotsissa tyttöjen osuus on vähintään 40%.

- Tiedotus ja naispuoliset esikuvat vaikuttavat muutokseen. Nyt meillä on hienosti myös nainen kouluttajana. Nyt tytöt näkevät, että voit olla vain 1,60 pitkä ja painaa vain 50 kiloa, ja silti voit menestyä kuorma-auton kuljettajana, Micaela sanoo.

- Eduista yksi on, että koulutuksen päätyttyä moni jää asumaan kotipaikalleen ja löytää sieltä työpaikan paikallisesta kuljetusyrityksestä, Micaela lisää.