MAN - Vaihtoautot

Volvo Cars on hankkinut osuuden nopeasti kasvavasta lasten kuljetuspalvelu Zūmista Volvo Cars Tech Fund -sijoitusyksikön kautta.

Kaliforniassa sijaitseva Zūm on perustettu vuonna 2015, ja se tarjoaa kokeneiden kuljettajien luotettavan verkoston, jonka avulla vanhemmat ja koulut voivat aikatauluttaa lasten kuljetuksia kouluun, koulun jälkeisiin tapahtumiin ja muihin aktiviteetteihin. Se tarjoaa myös mahdollisuuden lastenhoitopalveluihin ennen matkaa tai sen jälkeen. Näin kiireiset vanhemmat voivat paremmin ratkoa arkipäivien aikatauluja turvallisesti ja luotettavasti.

Kuljettajia rekrytoidaan tarkan kolmivaiheisen prosessin kautta. Heidän täytyy voida todistaa, että heillä on rikkeetön ajohistoria ja aikaisempaa lastenhoitokokemusta. Jokainen kuljettaja käy läpi myös ajokokeen ja useita taustatarkistuksia. Lopulta kuljettajan täytyy esittää autonsa, jonka tulee läpäistä 22 kohdan katsastus.

Zūm käyttää kehittyneitä reittialgoritmeja ja koneoppimista luodessaan mahdollisimman tehokkaita reittejä ja yhdistäessään kuljettajia kuljetuksiin. Vanhemmat ja koulut voivat mobiili- ja verkkosovelluksen avulla seurata lasten matkaa reaaliajassa.

Liiketoiminnan ennustettavuuden ja Zūmin algoritmeille ja koneoppimiselle perustuvan tehokkaan liiketoimintamallin ansiosta yritys on varteenotettava kilpailija nykyisille koulubussiliikennöitsijöille. Tämä lisää vanhempien ja koulujen valinnanvaraa koulukyytejä pohdittaessa.

Zūmilla on tällä hetkellä tuhansia kuljettajia San Franciscossa, Los Angelesissa ja muilla Kalifornian kaupunkialueilla, joissa asuu 80 prosenttia osavaltion väestöstä. Volvon sijoitus on osa Zūmin rahoituskierrosta, jolla kuljetuspalvelu pyrkii laajentamaan toimintaansa muihin osavaltioihin ja kehittämään tekniikkaansa.

Zūmin kohdeasiakasryhmä on lapsiperheet, joten sillä on paljon yhtäläisyyksiä Volvon oman asiakaskunnan kanssa. Vaikka päätöksiä ei ole vielä tehty, Volvo näkee huomattavaa potentiaalia läheisemmässä yhteistyössä Zūmin kanssa. Mahdollisia yhteistyön osa-alueita ovat Zūmin lisääminen Care by Volvo -tilauspalvelun osana tarjottaviin digitaalisiin kuluttajapalveluihin sekä Volvo -autojen käyttöönotto Zūmin kalustossa.

- Vanhempien elämä on kiireistä, ja me ymmärrämme arjen aikataulutukseen liittyvät haasteet. Pidämme Zūmin konseptista. Yhtiö tarjoaa luotettavaa ja turvallista palvelua, joka antaa vanhemmille mielenrauhaa, kun he tietävät, että lapset ovat hyvissä käsissä. Kun tähän lisätään innovatiivinen tekniikka, on helppo nähdä, miksi Zūm sopii hyvin sijoituskohteeksemme, sanoo Volvo Cars Tech Fundin pääjohtaja Zaki Fasihuddin.

Volvo Cars Tech Fund perustettiin viime vuonna, ja sen tarkoituksena on investoida suuren potentiaalin teknologisiin start-upeihin eri puolilla maailmaa. Tech Fund keskittyy strategisiin teknologiatrendeihin, jotka muuttavat autoteollisuutta. Esimerkkejä tällaisista ovat keinoäly, sähköistäminen, autonominen ajaminen ja digitaaliset liikkumispalvelut.

Volvo Cars Tech Fund ilmoitti viime vuonna ensimmäisestä sijoituksestaan, jonka kohteena oli Luminar Technologies. Kyseessä on autonomisissa autoissa käytettävän edistyneen anturitekniikan kehittäjä, jonka kanssa Volvo työskentelee LiDAR-tunnistustekniikan parissa.

Ensimmäisen investoinnin jälkeen Tech Fund on sijoittanut myös sähköautojen latausyritys Freewireen sekä suomalaiseen Forciotiin, joka kehittää yhdistettävää, tulostettavaa ja venyvää elektroniikkaa.

Yritykset hyötyvät yhteistyöstä Volvo Cars Tech Fundin kanssa, sillä ne saavat mahdollisuuden testata tekniikoitaan, nopeuttaa pääsyään markkinoille ja hyödyntää Volvon maailmanlaajuista verkostoa ja ainutlaatuista asemaa Kiinan automarkkinoilla.