MAN - Vaihtoautot

Hyvä joukkoliikenne lisää kasvua ja työllisyyttä Ruotsissa, sanotaan Ruotsin joukkoliikennejärjestön (Svensk Kollektivtrafik) tuoreessa raportissa. Se luo parempia yhteyksiä suurelle osalle väestöä ja tuo myönteisiä vaikutuksia työllisyydelle, tuotannolle ja talouskasvulle, raportissa sanotaan.

Jos joukkoliikenne poistetaan, bruttopalkat maassa putoisivat 9 miljardia kruunua vuodessa ja 106 000 työpaikkaa katoaisi joukkoliikenteen parissa työskentelevien lisäksi. Kuntien, maakuntien ja alueiden verotuloista katoaisi lähes 3 miljardia kruunua vuodessa, järjestö toteaa.

Parannusehdotuksiin kuuluu joukko rautateiden tehostamisehdotuksia sekä joukkoliikenteen kansallisen matkalippujärjestelmän perustaminen ja etäisyysperusteisen matkavähennyksen luuominen.

Ruotsin linja-autoliitto toteaa osaltaan, että myös kunnat voivat osallistua bussimatkustajien matka-aikojen ja aikataulutäsmällisyyden parantamiseen. Tarvitaan lisää joukkoliikennekaistoja, liikennevaloetuisuuksia ja katupysäköinnin rajaamista, liitto sanoo.