MAN - Vaihtoautot

Professori Dieter Köhlerin johtamien keuhkoasiantuntijoiden herättämä epäily WHO:n esittämien ja EU:n vahvistamien pienhiukkas- ja typenoksidirajojen tarkoituksenmukaisuudesta saa nopeasti massiiviseksi kasvavan kannatuksen Saksassa.

Köhler keuhkoekspertteineen esitti epäilynsä, että WHO:n määrittämät raja-arvot ihmisen teveydelle olivat vailla minkäänlaista tieteellistä tai tutkimustukea ja täysin hihasta vedettyjä. Nyt yli 100 saksalaista keuhkolääkäriä ja -kirurgia ovat liittyneet epäilijöihin. Alkoholin nauttiminen, tupakointi ja liikunnan puute ovat moninkertaisesti tappavampia kuin nykyiset pienhiukkasten ja typenoksidien raja-arvot, keuhkolääkärit toteavat.

Tupakoinnin tuottama pienhiukkasmäärä on 100 - 500 g/m3, siis jopa miljoona kertaa suurempi kuin EU:n määräämä raja-arvo liikenteen päästöille. NOx:n määrä kohoaa vastaavasti 1g/m3:een, jossa typenoksidi on hallitseva. Köhlerin johtopäätös on, että tupakka-askin päivässä tupakoiva vetää itseensä alle kahdessa kuukaudessa enemmän pienhiukkasia ja typenoksideja kuin tupakoimaton 80-vuotias EU:n raja-arvoilla koko elämänsä aikana.

Saksan liikenneministeri Andreas Scheuer pitää keuhkolääkärien ja kirurgien esittämiä epäilyjä tärkeinä. Aloite auttaa tuomaan asiallisuutta ja tosiasioita keskusteluun dieselautokielloista.

- Emme voi hyväksyä, että puhtaasti ideologiset päätökset estävät kansalaisten vapaata liikkumista ja panevat avainteollisuuksia kärsimään, FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner sanoo.

Liikenneasiantuntija Dirk Spaniel ihmettelee, että vasta armada keuhkoasiantuntijoita avaa silmiä näkemään EU:n ja SPD:n harjoittamaa absurdia raja-arvopolitiikkaa.

Ilmasto- ja ympäristöjärjestöt samoin kuin Saksan Vihreät syyttävät keuhkoasiantuntijoita julkisuudenkipeydestä ja huomion tavoittelusta.