MAN - Vaihtoautot

Ruotsissa ilmoitetaan vuoden ympäri jo keskimäärin neljä murtoa vuorokaudessa kuorma-autoihin. Pelko ryöstetyksi tulemisesta, väkivallasta ja murrosta pilaa kuljettajien yöunia ja on tehnyt ammattikuljettajan työn ja ryöympäristön turvattomaksi selviää Aftonbladet -lehden artikkelista kuljetusrikollisuudesta Ruotsissa. "On kuljettajia jotka nukkuvat puukko tyynyn alla", Kuljetustyöntekijäliiton Gustaf Järsberg toteaa.

Syy kuljettajien unihäiriöihin ja väsyneenä ajamiseen on turvallisten lepopaikkojen puute. Tiukat ajo- ja lepoaikasäännöt pakottavat usein kuljettajia pysähtymään turvattomiin paikkoihin, koska ajoaikaa on liian vähän lähimpään turvalliseen taukopaikkaan.

- Periaatteessa ostajan ja myyjän tulisi sopia keskenään turvallisesta kuljetuksesta. On pelottavaa miten vähän turvallisuus painaa kun sopimuksia tehdään, Rutsin kuljetusyritysten liiton (Sveriges Åkeriföretag) Ingemar Resare sanoo. 

Viime kesänä Ruotsin hallitus antoi liikennevirastolleen (Trafikverket) tehtäväksi selvittää, miten turvallisten lepo- ja taukopaikkojen puute korjataan. Liikenneviraston tulee luoda mahdollisuuksia yksityiselle sektorille perustaa turvallisia lepopaikkoja kuorma-autoille kun uutta infrastruktuuria luodaan tai kun teitä peruskorjataan. Samalla viraston tulee selvittää mahdollisuuksia parantaa turvallisuutta olemassa olevilla lepo- ja taukopaikoilla.

(Trailer.se)

Suomessa jo lähtötilanne on paljon puutteellisempi kuin Ruotsissa eikä LVM tee elettäkään parantaakseen sitä. Suuri häpeä! (Toim.huom.)