Scania 70 vuotta Suomessa

Bussivalmistajien jättiläinen Isobritanniassa, Alexander Dennis Limited (ADL) lisää tuotevalikoimaansa kaksikerros-vetybussin. ADL on  kehittänyt polttokenno-vetybussia yli kaksi vuotta yhdessä polttokennoihin erikoistuneen Arcola Energyn kanssa. Bussin akkupaketti latautuu syöttämällä vetyä turvasäiliöistä polttokennojärjestelmään, joka muuttaa sen sähköksi. Mitään ulkopuolista latausta ei tarvita ja ainoa päästö on vettä. Koebussia on ajettu menestyksellisesti usealla bussilinjalla monessa kaupungissa Isobritanniassa.

ADL on tehnyt vetysovelluksensa Enviro400 kaksikerrosbussiin. Se on nyt tarjolla koko muun malliston rinnalla. Vetybussi ei syrjäytä mitään ADL:n muista tuotantomalleista, joihin kuuluvat sekä diesel-, hybridi- että täyssähköbussit.

UITP arvioi vetybussien markkinaosuudeksi jo 2% vuonna 2020 ja 10% vuoteen 2030 mennessä. Vetybussivalmistajia ja -kehittäjiä on Japanissa, Kiinassa, USA:ssa ja Euroopassa. Vetyajoneuvoa pidetään nykyisen sähköajoneuvon seuraavana kehitysaskeleena.