MAN - Vaihtoautot

Porin Söörmarkun kiertoliittymässä testataan Ecolan Oy:n valmistaman Tuhkarakeen teknisiä ominaisuuksia. Tavoitteena on edistää voimalaitostuhkien hyödyntämistä sekä vähentää neitseellisten materiaalien käyttöä infrarakentamisessa. Tuhkalannoitteen nimi on sittemmin vaihdettu markkinointinimeksi Ecolan Silva. 

Noin 100 metriä pitkä osuus kiertotiestä rakennettiin tuhkarakeella syyskuussa 2018 ja otettiin käyttöön lokakuussa. Rakenne on instrumentoitu, ja seuraaminen ja mittaaminen jatkuvat kesään 2019 saakka, jolloin kiertotie puretaan. Koerakenteella voidaan tutkia mm. deformaatiota ja dynaamisen kuormituksen aiheuttamia vauroita materiaalissa.

Koerakenteen valmistelu on toteutettu osana Circwaste-hanketta, ja Peittoon aluetta on hyödynnetty materiaalien välivarastointiin. "Circwaste – Kohti kiertotaloutta” on monivuotinen hanke, joka edistää materiaalivirtojen käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja resurssien hallinnan konsepteja. Circwasten koordinaattorina toimii Suomen ympäristökeskus SYKE.