MAN - Vaihtoautot

Latvian puolustusministeriö on päättänyt ostaa suomalaisia Sisu GTP 4x4 nopeakulkuisia taktisia miehistönkuljetus- ja monikäyttöajoneuvoja, paljastaa nimeämätön tietolähde Latvian hallituksessa. 

Latvian puolustusministeriön (MoD) odotetaan lähipäivinä allekirjoittavan 220 miljoonan euron kauppasopimus Latvian puolustusvoimien operatiivisia ja teknisiä vaatimuksia vastaavasta Sisu GTP 4x4 taktisesta sotilasajoneuvosta. Sisu GTP 4x4 tehostaa ratkaisevalla tavalla Latvian puolustusvoimien taktista liikkuvuutta. Ajoneuvot esittävät merkittävää osaa myös tykistön, ilmapuolustuksen ja armeijan kehittämissuunnitelmien toteutuksessa.

Sisu GTP 4x4 monikäyttöajoneuvoilta vaaditaan kykyä kuljettaa miehistöä, rahtia, komento- sekä lääkintäjoukkoja. Ajoneuvot ovat monipuolisesti aseistettavissa. Niissä on sekä ballistisen että maamiinasuojan antava STANAG 4569 perustason sekä ykköstason panssarointi. 

Sisu GTP 4x4 on 6 m pitkä, 2,55 m korkea ja 2,5 m leveä. Akseliväli on 3,8 m ja maavara 40 sm. Kokonaispaino on 14 t ja hyötykuorma suojapanssaroinnista riippuen jopa 4,5 t.

Sisu GTP 4x4:n voittoon päättynyt valintamenettely jakautui kahteen vaiheeseen. Enimmäisessä vaiheessa 12 maailman merkittävintä sotilasajoneuvojen valmistajaa jätti tarkat selvityksensä tarjoamiensa ajokkien teknisistä yksityiskohdista ja suoritusarvoista. Kuusi parhaaksi arvioitua valittiin toiselle kierrokselle. Näistä kaksi jättäytyi pois ajo- ja käyttötesteistä maastossa, tiestössä ja kaikentyyppisissä kuljetus- ja suorituskokeissa. Toiselle kierrokselle osallistuivat Sisu GTP 4x4:n lisäksi AM General (USA), HMMWV, Paramount Group (Etelä-Afrikka) sekä Marauder LAV ja Otokar Cobra (Turkki). 

(DELFI.lv)

Huom! Sisu GTP 4x4:n koeajoselostus on luettavissa Auto, tekniikka ja kuljetus -lehden numerossa 5/2018.