MAN - Vaihtoautot

Scanian omista kuljetuksista vastaava kuljetuslaboratorio on todistanut, että CO2-päästöjä voidaan vähentää yli 95 % nykytekniikalla. Sillä on käytössä 45 kuorma- ja linja-autoa, niistä 14 vetoautoa kaukokuljetuksiin. Vuodesta 2018 lähtien kaikkia autoja ajetaan ei-fossiilisilla polttoaineilla tai hybriditekniikalla, jotka ovat vähentäneet CO2-päästöjä yli 95%.

Kuljetuslaboratorio perustettiin 2008 Scanian tutkimus- ja kehitysosaston jatkeena. Jo viiden ensimmäisen toimintavuoden aikana kuljetuslaboratorion onnistui vähentää polttoaineen kulutusta 20% ja CO2-päästöjä 50% kuljetettua rahtitonnia kohti.

Kuljetuslaboratorion 14 yhdistelmäkuljetinta kuljettavat rahtia Scanian Södertäljen tehtaan ja Hollannissa sijaitsevan Zwollen tehtaan välillä. Jokainen ajoneuvoyhdistelmä kulkee keskimäärin 400 000 km vuodessa eli noin kolme kertaa enemmän kuin kuljetusliikkeiden autot kulkevat keskimäärin vuodessa.

- Tärkeimpiä kokemuksiamme ovat kuljetuksen suunnittelun ja kuljettajavalmennuksen teho. On osoitttautunut, että aivan pienetkin muutokset ovat tehokkaita. Esimerkiksi vain ajonopeuden pudottaminen 90:stä 80 km:iin tunnissa vähentää polttoainekulutusta 10% samalla kun ajoajan menetys on vain prosentin verran, Scaian Kuljetuslaboratorion toimitusjohtaja Jan Björklund sanoo.