MAN - Vaihtoautot

Ruotsin koko kuljetusala on raivoisasti vaatimassa lisää poliiseja ja lisää kuorma- ja pakettiautojen tarkastuksia tien päällä. Ajopiirturi- ja adblue-manipuloinneista on tulossa jokapäiväistä rikollisuutta Ruotsissa. Tarkastuksissa kiinni jääneistä ulkomaiden rekisterissä kulkevat autot ovat yliedustettuina.

Helsingborgin käräjäoikeus on tuoreeltaan langettanut 150 000 Ruotsin kruunun sakkorangaistuksen tsekkiläiselle kuljetusyritykselle ajopiirturin manipuloinnista. Tsekki-rekisterissä kulkeva vetoauto pysäytettiin Helsingborgin poliisin tooimesta marraskuussa 2017. "Kotitarkastuksessa" löytyi oikeanpuoleisesta A-tolpasta piirikortti kytkettynä ajopiirturiin meneviin johtoihin. Kortin manipulointi aktivoitiin muovitaskuun sijoitetusta kytkimestä lähellä ohjauspyörää. Nopeussignaalin keskeyttäminen antoi kuljettajalle mahdollisuuden ajaa piirturi poiskytkettynä.

Ruotsiin verrattuna Suomi on tienvarsitarkastusten osalta "tyhjä maa". Harvat rikkeistä kiinni otetut selviytyvät hyvin pienillä, lähinnä muodollisilla sakoilla. Kotimainen kuljetuselinkeino kärsii poliisin ja tullin passivisuudesta kohtuuttomasti ulkomaisen rikollisen kilpailun kourissa. (Toim.huom.)