MAN - Vaihtoautot

Liikenteestä ja maakuntauudistuksesta Porissa puhuneet väylävaikuttajat kiirehtivät valtion väyläverkon rahoituksen kehittämistä. INFRA ry:n hallituksen puheenjohtaja Nina Lindström vaatii parlamentaarisen liikenneverkkotyöryhmän väylärahoitukseen esittämiä uudistuksia pikaisesti toteutukseen.

-Niin tiestön käyttäjien kuin sen kunnosta vastaavien viranomaisten ja urakoitsijoidenkin huoli valtion liikenneverkon rahoituksesta on nyt ennätysmäisen syvä. Liikenneverkossamme on 2,5 miljardin euron korjausvelka, joka jatkaa kasvuaan 100 miljoonan euron vuosivauhdilla. Ihmisten ja tavaran turvallinen ja saumaton liikkuminen on uhattuna yhä useammilla alueilla, Lindström kertoo.

Liikenneverkkotyöryhmä esitti tie- ja rataverkon korjausvelan vähentämiseksi vähintään 300 miljoonan euron vuosittaista lisärahoitusta. Tämä tarkoittaisi, että perusväylänpitoon kuten päällysteiden uusimiseen ja muuhun väylien korjaamiseen käytettäisiin vähintään noin 1,3 miljardia euroa vuodessa aiemman alle miljardin sijaan.

Kuluvalla hallituskaudella perusväylänpitoon on käytetty ennätysmäärä rahaa, ja verkon kunnon huononeminen on pysähtynyt. Jo ensi vuonna rahoitus uhkaa kuitenkin pudota satoja miljoonia.

-Tässä näkyy nykyisen rahoitusmallimme heikkous: lyhytjänteisyys. Liikenneverkkotyöryhmä esitti Suomelle parlamentaarisesti valmisteltua, 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Suunnitelman nopeaa kehittämistä on nyt edistettävä kaikin keinoin, samoin uusien rahoitusmallien konkreettista käyttöönottoa liikenneverkon edelleen kehittämiseksi, Rakennusteollisuus RT:n puheenjohtaja Harri Kailasalo korostaa.