TIP-Trailer services

Ruotsissa Lundin Teknisen korkeakoulun polttomoottoritutkijat ovat yhdessä Swedish Biomimetics 3000:n kanssa kehittäneet uuden puhdistustekniikan, joka poistaa haitalliset NOx typenoksidit dieselmoottorin päästöistä. Uusi tekniikka on syntynyt epätavallisesta hyönteisestä, Bombardierkuoriaisesta, joka pelästyttää vihollisensa kuumalla. myrkyllisellä ruiskeella. Bombardierkuoriaisella on sisään rakennettuna "moottori", joka käynnistyy kun kuoriainen tuntee itsensä uhatuksi.

Kuoriainen ruiskuttaa perästään kuuman myrkyllisen nesteensä, joka koostuu sadoista pisaroista sekunnissa. Millimetrin kokoinen sisäänrakennettu koneisto on pitkälle kehittynyt ja epätavallinen ja on siksi kiehtonut tutkijoita - ja moottorikehittäjiä.

Huhut polttomoottorin kuolemasta on vahvasti liioiteltu, polttomoottoritutkijat sanovat arvioidessaan, että tulevaisuudessa enin osa sähköistetyistä autoista tulevat olemaan hybriditoimisia.

- Tosiasiassa suurin osa sähköntuotannosta ei ole vihreää vielä pitkään, Lundin yliopiston polttomoottoritekniikan professori Per Tuneståll sanoo.

Lundin tutkijaryhmä on kehittänyt uuden ruiskun bombardierkuoriaisen innoittamana soveltamalla nykytekniikkaa vähentämään NOx Selective Catalytic Reduktion SCR:ää. Uudella ruiskulla NOx-pitoisuus pienenee nykytekniikalla huomattavasti, Lundin moottorilaboratorion testit osoittavat.

Avaintekija on ruiskutuksen muodossa.

- Me saamme aikaan ruiskutuksen, joka sisältää monta pientä lämmintä pisaraa kovalla nopeudella tähän astiseen tekniikkaan verrattuna. Se helpottaa sekoittumista pakokaasuihin ja jakautuu entistä paremmin katalysaattorin pinnoille.

(Transportnet- RT-Forum)