MAN - Vaihtoautot

Nokian Renkaat on käynnistänyt uuden testi- ja teknologiakeskuksen rakentamisen Espanjassa. Ensimmäiset testiradat valmistuvat ensi vuonna, kokonaisuudessaan Santa Cruz de la Zarzassa sijaitsevan teknologiakeskuksen arvioidaan avautuvan vuonna 2020.

Nokian Renkailla on oma testikeskus Ivalossa ja Nokialla. Nyt rakentuva teknologiakeskus sijoittuu lämpimiin olosuhteisiin Espanjan sydämeen, mikä mahdollistaa kesä- ja talvirenkaiden ympärivuotisen testaamisen. Yhtiön tavoitteena on kehittää entistä turvallisempia, toimivampia ja ympäristöystävällisempiä renkaita. Pääpaino on korkean nopeusluokan kesärenkaissa, jotka ovat erityisen kysyttyjä Nokian Renkaiden kasvumarkkinoilla Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Kolmensadan hehtaarin testialueelle rakentuu yli kymmenen testirataa, joilla tutkitaan renkaan kestävyyttä ja käyttäytymistä modernia testaustekniikkaa hyödyntäen. Aluetta kiertävällä ja seitsemän kilometriä pitkällä ovaaliradalla renkaita voidaan testata jopa 300 kilometrin tuntinopeudessa. Lisäksi radoilla on mahdollista suorittaa monia renkailta vaadittavia hyväksyntätestauksia, kuten märkäpito- ja melutestejä.

Testaamisen ohella teknologiakeskuksen tavoitteena on vauhdittaa kestävää tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaa. Jo vuonna 2017 Nokian Renkaat oli mukana käynnistämässä tutkimusprojektia, jossa selvitetään guayule-kasvin hyödyntämistä entistä ekologisemmassa renkaanvalmistuksessa. Guayule-kasvi viihtyy karuissakin olosuhteissa, ja siitä toivotaan korvaajaa luonnonkumille. Paikalliset viljelijät näkevät sen mahdollisena vaihtoehtona heikosti kannattavalle viljanviljelylle.

Rakentamisvaiheessa projekti työllistää pari sataa henkilöä, valmistuttuaan jopa 40 työntekijää.