Auto, tekniikka ja kuljetus – 40 vuotta

Ilmanvastuksen huomioiva perävaunujen ja puoliperävaunujen muotoilu ei ole yhtä yleistä kuin virtaviivaisissa urheiluautoissa, mutta Ekeri haluaa tähän muutoksen lanseeraamalla Aeroline-sarjan. Aeroline-sarjan varusteet asennetaan umpikoreihin, perävaunuihin ja puoliperävaunuihin ja niiden muotoilu vähentää ilmanvastusta.

- Suunnittelimme useita uusia tuotteita tehostamaan ajoneuvoa ympäröivää ilmavirtausta ja parantamaan vakautta. Niiden asentaminen perävaunuun, puoliperävaunuun tai umpikoriin vähentää ilmanvastusta, joka puolestaan vähentää polttoainekustannuksia, kertoo myyntipäällikkö Stefan Ketola Ekeriltä.  

Yksi tuotteista on Aeroline Side -helma. Vanteet ja renkaat osittain peittävät sivuhelmat vähentävät sivutuulen vaikutusta ja myös lumen kerääntymistä talvisin.

- Arviolta 15-50 prosenttia polttoaineen kokonaiskulutuksesta voidaan katsoa liittyvän aerodynamiikkaan. Yleensä ajatellaan, että vaikutus tulee vain edestäpäin, mutta jo muutaman asteen sivutuuli riittää vaikuttamaan ilmanvastukseen, sanoo Ketola.

Ilmanvastus kasvaa nopeuden kasvaessa ja siksi aerodynaamisilla ratkaisuilla on suurempi merkitys suurissa nopeuksissa.