Auto, tekniikka ja kuljetus – 40 vuotta

EU-komission tilaston mukaan Ruotsissa on vähiten liikennekuolemia EU:ssa, 25 liikennekuolemaa miljoonaa asukasta kohti. Ruotsi säilyttää näin ykkösasemansa vuodesta 2010. Samalla liikennekuolemien määrä on tasaisesti vähentynyt vuosittain. Romania ja Bulgaria ovat pahimpia EU:ssa: Romaniassa 98 ja Bulgariassa 96 liikennekuolemaa miljoona asukasta kohti.

EU:ssa liikennekuolemien määrä väheni 2% toisena vuotena perä jälkeen 2017. Viro noteerasi suurimman parannuksen, 32% 

Ruotsin liikennevirasto (Trafikverket) pitää 0-visiota ja 2+1 teitä vaikuttavina tekijönä hyvään kehitykseen. Turvallisuudesta vastaava johtaja Maria Krafft luettelee lisäksi entistä turvallisemmat autot, teiden nopeusjärjestelyn ja nopeusvalvonnan.

Norja on kuitenkin liikenneturvallisuudessa paljon edellä Ruotsia. Tammi-maaliskuussa 2018 Norjassa kuoli 16 henilöä liikenteessä, Ruotsissa 52. Maaliskuussa norjassa kuoli 2 henkilöä, Ruotsissa 23.

Trafikverket toteaa, että Norjassa lisättiin tuntuvasti talviteiden kunnostusmäärärahoja samalla kun on määrätty erillinen käyttömaksu nastarenkaille. Norjalla on myös enemmän poliiseja ja liikennevalvontaa, joka lisää rattijuoppojen kiinnijäämisriskiä.