TIP-Trailer services

Huhtikuun alussa toteutetussa Autoalan Keskusliiton suhdannebarometrissa kaksi kolmasosaa autoliikkeistä arvioi tuloskehityksensä parantuneen tai pysyneen samana  vuonna 2017. Hieman yli puolet yrityksistä arvioi tuloksen paranevan myös kuluvana vuonna.

Juuri päivitetyn ennusteen mukaan henkilöautokauppa kasvaa tänä vuonna hieman 123 000 autoon. Pakettiautokaupassa näkyy talouselämän piristyminen. Vuonna 2017 saavutettu 15 500 yksikön myynnin ennustetaan kasvavan edelleen 16 000 autoon. Kuorma-autojen myynti painottuu voimakkaasti yli 16 tonnin luokkaan, kasvua ennustetaan yli 5 prosenttia. Linja-autojen osalta ennustaminen on hankalaa. Kaupunkiliikenteen tarjouskilpailut saattavat heilauttaa merkittävästi noin 500 yksikön kokonaisrekisteröintiä.

Kannattavuuden ennakoidaan paranevan hieman autoalalla ja alan noin 29 000 työpaikan ennustetaan kasvavan hieman. 

Huolto- ja korjaamotoiminnan kannattavuuden arvioidaan paranevan hieman verrattuna vuoteen 2017.Vaihtoautokaupan kannattavuudessa ennustetaan lievää laskua kuluvalle vuodelle.

Autoliikkeiden arvioiden mukaan eniten autoalaa tulevina vuosina muokkaavat olemassa olevan asiakastiedon ja big datan tuomat mahdollisuudet sekä epävarmuus autoilun hinnoittelusta ja verotuksesta. Digitalisaatio muuttaa autokaupan hankintakanavia tulevina vuosina. Automarkkinaan vaikuttaa myös kiristyvät päästöjen vähentämistavoitteet, jotka lisäävät vähitellen hybridi- ja sähköautojen osuutta kannassa.

Autoliikkeet arvioivat autojen rahoituskanavien monimuotoistuvan lähivuosina. Osamaksukaupan ja leasingin osuuden on ennakoitu kasvavan niin uusien kuin käytettyjenkin autojen kaupassa.

Autojen maahantuonnin, myynnin, huollon ja korjauksen sekä vuokrauksen ja katsastustoiminnan kattava autoala työllistää Suomessa noin 29 000 henkilöä. Autoliikkeet arvioivat, että alan työpaikkojen määrä kasvaa hieman kuluvana vuonna. Suurin osa liikkeistä työllistää tulevana kesänä harjoittelijoita tai kausityöntekijöitä saman verran tai enemmän kuin viime vuonna.