MAN - Vaihtoautot

Ruotsin hallitus on saanut selvityksen ehdotuksista, joilla estetään terroristeja käyttämästä raskaita ajoneuvoja tappoaseina.

Tehokkaimpana pidetään ajoneuvokaappauksen estämistä. Yksinkertaisinta on estää kaappaajalta pääsy auton ohjaamoon ja käynnistämään se. Ajoneuvo on aina lukittava ja käynnistysavain poistettava. Eri tyyppisillä käynnistyksen estolaitteilla olisi lisäksi estettävä auton käynnistyminen.

Jos kaappaaja on saanut auton liikkeelle, tärkeintä on kyetä estämään ajo erilaisilla nopeus- ja liikenne-esteillä. Jo pelkästään katutilan varustaminenkiinteillä ja siirrettävillä esineillä kuten kukkaruukuilla, penkeillä ja muunlaisilla istumakalusteilla voidaan ajoneuvon nopeutta ja ajosuuntaa estää. Puomit, betoniporsaat ja pylväät toimivat kalusteitakin tehokkaampina ajoesteinä.

Kolmannen ryhmän muodostavat auton erilaiset tekniset ratkaisut ja varusteet, joilla voidaan vaikuttaa ajoneuvon kulkuun sen ulkopuolelta. Näiden osalta peräänkuulutetaan uusia teknisiä sovellutuksia, joita voidaan edellyttää syntyvän sekä ajoneuvojen valmistajien toimesta että yhteiskunnan tukemina.